Reklama

Pierzga to cenne źródło białka, aminokwasów, minerałów i witamin. Jest pokarmem pszczół, ale ma tak cenne właściwości, że ludzi również powinni ją spożywać. Gdzie można kupić pierzgę? Oczywiście najlepiej bezpośrednio u pszczelarza. Dostępna jest również w sklepach ze zdrową żywnością, jednak tam może kosztować naprawdę sporo. Produkt ten jest stosunkowo drogi, kosztuje więcej niż miód, ale warto go stosować, bo ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Reklama

Z czego składa się pierzga?

W skład pierzgi pszczelej wchodzą:

Jest źródłem bardzo wielu cennych dla zdrowia składników, takich jak:

  • witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K, B12,
  • minerały: żelazo, fosfor, potas, miedź, sód,
  • aminokwasy,
  • białko.

Jak spożywać pierzgę pszczelą?

Dawkowanie pierzgi powinno wynosić ok. 30-40 gramów dziennie, ale wystarczy spożywać jedną łyżkę na dzień, by zauważyć pozytywne skutki. Przygotowanie pierzgi jest bardzo proste. Wystarczy wieczorem zalać łyżkę pierzgi wodą, a następnie kolejnego dnia wypić ją na czczo. Można też smarować ją bezpośrednio na skórę lub stosować w postaci maseczek, wówczas nasze ciało będzie wyglądało o wiele lepiej i zdrowiej. Pierzga działa nawilżająco i pobudza produkcję kolagenu.

Zobacz też: Alergia na jad pszczół i innych owadów

Pierzga może uczulać

Mimo że jest to bardzo cenny produkt, nie każdy może czerpać z dobrodziejstwa pierzgi. Ponieważ jest to produkt pochodzenia pszczelego, może, podobnie jak miód, uczulać. Osoby, które mają alergię na produkty pszczele nie powinny stosować pierzgi. W przypadku pojawienia się objawów uczulenia należy skontaktować się z lekarzem.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama