Amerykańska Akademia Pediatryczna wystosowała niedawno apel w zakresie bezpieczeństwa żywności. Ostrzegła w nim rodziców, aby unikali podgrzewania dzieciom w kuchenkach mikrofalowych posiłków pakowanych w plastikowych pojemnikach. Okazuje się, że może być to bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Ale nie tylko to. Sprawdź, co jeszcze być może robisz, co szkodzi twojemu dziecku.

Reklama

Pediatrzy w opublikowanym raporcie zacytowali, jak wiele jest dowodów na to, że w materiałach do pakowania żywności znajdują się niezdrowe substancje chemiczne. Leonardo Trasande, główny autor raportu i członek Rady AAP ds. zdrowia środowiskowego, powiedział „USA Today”: „W niniejszym raporcie przedstawiono nie tylko niezbędne kroki, które służba zdrowia może przekazać rodzicom, lecz także pewne działania, które mogą podjąć producenci, by ograniczyć największe obawy konsumentów”. Według Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej wkładanie tworzyw sztucznych (w tym butelek) do kuchenki mikrofalowej lub mycie ich w zmywarkach zwiększa ryzyko wytrącania się niebezpiecznych chemikaliów.

Zobacz też: 6 powodów, by czytać etykiety na produktach dla dzieci

Jakich pojemników należy szczególnie unikać?

Zgodnie z wytycznymi raportu najbardziej niebezpieczne jest podgrzewanie opakowań zawierających ftalany z kodem 3, styren z kodem 6 oraz bisfenol z oznaczeniem 7. Najlepiej jest używać do tego celu opakowań szklanych lub wykonanych ze stali nierdzewnej.

Co nam grozi?

Leonardo Trasande przyznał też, że niektóre z ponad 10 tysięcy dodatków wykorzystywanych do produkcji plastikowych pojemników, które dawniej zostały uznane za bezpieczne, mogą jednak powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak:

Zobacz także
  • otyłość,
  • autyzm,
  • choroby mózgu,
  • zespół nadpobudliwości psychoruchowej,
  • zmniejszona masa mięśniowa i wytrzymałość kości.

Amerykańska Agencja ds. Żywności zapoznała się z raportem Akademii Pediatrycznej. Według rzeczniczki prasowej, Megan McSeveney, są pewne dowody naukowe na to, że te dodatki uznane za bezpieczne, nie są wcale szkodliwe, jeśli są stosowane zgodnie z zaleceniami. Jeśli jednak, zgodnie z najnowszymi ustaleniami, są wśród nich jednak substancje niebezpieczne, FDA może zmienić wcześniejsze wytyczne lub zakazać używania określonych substancji. Głównie chodzi o takie substancje jak: bisfenole (np. BPA), ftalany, nadchlorany, azotany i azotyny oraz sztuczne barwniki spożywcze.

Źródło: usatoday.com
Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama