Reklama

Inspekcja Weterynaryjna wykryła pałeczki salmonelli w mięsie drobiowym, które przekazano do Lidla i Biedronki. Sklepy wycofują skażone mięso ze sprzedaży, ale część produktów mogła już trafić do konsumentów. Trzeba je jak najszybciej wyrzucić!

Reklama

Mięso z salmonellą w Lidlu i Biedronce

Pałeczki salmonelli znaleziono w dwóch partiach mięsa drobiowego firmy Animex. Produkty są sprzedawane w Lidlu i Biedronce. Do Biedronki trafił skażony sznycel z fileta z kurczaka, a dokładnie:

  • Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
  • Numer partii: 2272003053
  • Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn

W Lidlu zaś klienci mogli kupić skażone salmonellą mięso mielone z fileta kurczaka:

  • Mięso mielone z fileta kurczaka 400G
  • Numer partii: 2261003858
  • Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021
  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
  • Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne

Biedronka i Lidl proszą o niespożywanie skażonego mięsa, wyrzucenie go albo zwrot do najbliższego sklepu. Jeśli produkt zostanie zwrócony wraz z opakowaniem, klient otrzyma zwrot kosztów.

Warto wiedzieć, że obróbka termiczna mięsa (dostatecznie długa i w odpowiednio wysokiej temperaturze) minimalizuje ryzyko zakażenia salmonellą. Wciąż jednak realne jest przeniesienie bakterii z mięsa na inne powierzchnie. Uwaga, jeżeli zauważysz u siebie lub dziecka jakiekolwiek objawy zatrucia pokarmowego, natychmiast zgłoś się do lekarza.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama