Reklama

Herbata z pokrzywy to znany od wieków w ziołolecznictwie napar bardzo korzystnie wpływający na zdrowie. Wzmacnia i oczyszcza organizm oraz jest naturalnym źródłem żelaza w leczeniu anemii. Miłośnicy pokrzywy, na przełomie kwietnia i maja zbierają jej młode świeże liście, aby uzyskać z jej pędów najcenniejsze wartości. Zobacz, dlaczego warto pić herbatę z pokrzywy!

Reklama

Herbata z pokrzywy:

Zalety herbaty z pokrzywy

Herbata z pokrzywy ma bardzo korzystny wpływ na organizm:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • oczyszcza z toksyn,
  • poprawia trawienie,
  • wpływa na produkcję czerwonych krwinek (polecana kobietom z anemią i obfitymi miesiączkami),
  • zapobiega alergii (hamuje działanie histaminy),
  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • działa bakteriobójczo.

Pokrzywa (z łac. Urtica dioica L.) to bylina, traktowana przez większość z nas jako chwast, nieprzyjemny w kontakcie z powodu parzących skórę liści z włoskami. Tymczasem zawiera ona cenne witaminy potrzebne organizmowi: A, B1, C, K oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarkę, potas, krzem i sód.

Jak zrobić herbatę z pokrzywy?

Aby sporządzić kubek naparu z pokrzywy potrzeba:

  • 2 łyżki suszonej pokrzywy lub świeżej (poniżej opisujemy, jak ją suszyć),
  • zalać wrzątkiem,
  • zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut, świeże liście wystarczy kilka minut.

W przypadku zastosowania herbaty w terapii oczyszczającej z toksyn można pić 2-3 szklanki herbatki z pokrzywy dziennie. Profilaktycznie powinna to być jedna filiżanka w ciągu dnia.

Czy dzieci mogą pić herbatę z pokrzywy?

Pokrzywa, tak jak każde inne zioło, może być alergenem, dlatego jej spożywanie nie jest zalecane w przypadku bardzo małych dzieci, a także uczulonych na nią. Po konsultacji z lekarzem można podać do picia herbatę z pokrzywy dziecku, które ukończyło 3 lata, jako środek wspomagający przy leczeniu anemii. Trzeba jednak obserwować dziecko, czy nie doszło do reakcji alergicznej (opuchnięcie powiek i skóry wokół oczu, katar alergiczny).

Czy kobiety w ciąży mogą pić herbatę z pokrzywy?

Kobiety w ciąży mogą pić herbatę z pokrzywy, ale powinny robić to z umiarem. Napar z pokrzywy pomaga przyszłym mamom:

  • w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu,
  • zmniejsza ciążowe obrzęki,
  • zawiera żelazo i wapń, których w organizmie przyszłej mamy nie powinno zabraknąć,
  • po urodzeniu dziecka pobudza laktację.

Herbata z pokrzywy - przeciwskazania

Herbata z pokrzywy nie jest zalecana:

  • chorym na cukrzycę (pokrzywa obniża poziom cukru),
  • kobietom z chorobami narządów rodnych, np. rak, mięśniaki, krwawienia,
  • mającym alergię na pokrzywę,
  • z niewydolnością nerek,
  • przyjmującym leki przeciwzakrzepowe,
  • nie można jej pić przed i po zabiegach chirurgicznych (przez około tydzień).

Kiedy zbierać pokrzywę na herbatę?

Młode pędy pokrzywy, zawierające świeże listki mają najwięcej wartości odżywczych. Stąd najkorzystniej jest zbierać pokrzywę w kwietniu i w maju, jeszcze przed jej kwitnięciem, kiedy roślina nie jest jeszcze wyrośnięta i ma nie więcej niż 25 centymetrów. Wiosną można zbierać całe młode pędy pokrzywy, latem tylko górne jej listki.

Ponieważ pokrzywa parzy, zbieramy ją w rękawiczkach, ucinając pędy nożyczkami i wkładając je do wiklinowego koszyka (nie do torby foliowej). Zbierajmy pokrzywę w miejscach oddalonych od dróg oraz pól uprawnych, gdzie stosowane są chemiczne nawozy i opryski.

Jak suszyć pokrzywę na herbatę?

Do przygotowania herbaty z pokrzywy zbiera się tylko 3 górne piętra pokrzywy. Roślinę należy:

  • opłukać wodą,
  • położyć na ręczniku papierowym i obsuszyć,
  • dobrze zasuszona pokrzywa powinna nadal mieć zielony kolor.

Ususzona pokrzywę przechowujemy w szczelnym pojemniku, w suchym miejscu.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama