Reklama

Barszczyk to lekka i smaczna zupa, która kojarzy się głównie ze świętami. Ze względu na silne właściwości prozdrowotne barszcz może, a nawet powinien być jedzony jak najczęściej. Buraki to bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza, które są niezwykle ważne w codziennej diecie, również niemowlaka w trakcie rozszerzania diety. Podajemy dwa przepisy: jeden na barszcz dla niemowlaka i drugi, dla roczniaka, który bazuje na zakwasie buraczanym.

Reklama

Spis treści:

Barszcz czerwony dla niemowlaka – od kiedy można go podać?

Barszcz czerwony w uproszczonej wersji nadaje się od pierwszych miesięcy rozszerzania diety niemowląt. Z czasem można przepis zacząć wzbogacać o kolejne składniki, a także przyprawy. Na samym początku, najmłodszym dzieciom, barszczyk warto zblendować, miksując warzywa na gładką masę. Barszcz ugotowany z najprostszego przepisu można podawać dziecku już po ukończeniu 6 miesięcy (jeśli wcześniej jadło już jakieś inne produkty niż mleko mamy, np. gotowane pojedyncze warzywa).

Kolejnym krokiem we wzbogacaniu barszczyku czerwonego dla niemowlaka może być dodanie do zupy kawałka gotowanego mięsa z kurczaka (dozwolone od 5. miesiąca życia) – mięso można ugotować z warzywami i także zblendować, a starszemu niemowlęciu włożyć do zupy drobne kawałki mięsa.

Następne kroki, to dodanie do gotowania wywaru na barszcz pół niewielkiej cebuli (po 9. miesiącu), małego ząbka czosnku (po 11. miesiącu), majeranku (po 10. miesiącu), a od 10.-11. miesiąca życia – niewielkiej ilości pieprzu ziołowego. Dziecko po 12. miesiącu życia może już zacząć jeść barszczyk przygotowywany na zakwasie buraczanym.

Barszcz czerwony dla niemowlaka – przepis od 6. miesiąca życia

Składniki:

  • 6 buraków
  • marchewka
  • pietruszka
  • cztery szklanki wody

Przygotowanie: warzywa umyć i obrać. Buraki zetrzeć na tarce, dodać pokrojone pozostałe warzywa. Zalać czterema szklankami wody i gotować, aż warzywa będą miękkie. Podawać w temperaturze pokojowej.

Barszcz czerwony dla niemowlaka – przepis po 12. miesiącu życia

Składniki:

  • 6 buraków
  • szklanka zakwasu buraczanego
  • marchewka
  • ząbek czosnku
  • pól cebuli
  • majeranek
  • pietruszka
  • 1/2 pora
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Przygotowanie: warzywa umyć i obrać. Buraki zetrzeć na tarce, dodać pokrojone pozostałe warzywa oraz czosnek i cebulę (które po ugotowaniu można z wywaru wyjąć). Zalać czterema szklankami wody, dodać majeranek i gotować, aż warzywa będą miękkie. Odstawić na całą noc w chłodne miejsce, następnie odcedzić oraz połączyć z zakwasem i mocno podgrzać. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Z czym można podać barszcz dla niemowlaka?

Barszczyk, podobnie jak zupa buraczkowa, najlepiej będzie smakował podany z ziemniakami, ale można podawać go starszemu niemowlęciu z makaronem lub grzankami. Można również dodać do niego łyżeczkę śmietany (o ile dziecko dobrze toleruje nabiał), garść świeżyć ziół (np. koperku, natki pietruszki) czy inne warzywa korzeniowe.

Uwaga: absolutnie nie podawaj niemowlakowi uszek z grzybami jako dodatku do barszczu. Dzieci do 9.-12. roku życia w ogóle nie powinny jeść grzybów!

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama