Reklama

Beza:

Reklama
  • 300 g drobnego cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g sera mascarpone
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Sos malinowy:

  • maliny (mogą być mrożone) – 1 opakowanie
  • 100 g drobnego cukru

Na gorącą patelnię wsyp maliny (kilka odłóż na później), dodaj cukier i mieszając zrób sos. Odstaw do ostygnięcia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodaj cukier i sok z cytryny. Gotową pianę wymieszaj z sosem malinowym, tak aby widoczne były różowe paski. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż okrągłą porcję bezy. Na środku uformuj wgłębienie. Bezę susz ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.
Schłodzoną śmietankę ubij na gęstą masę, dodaj ser i wiórki kokosowe. Wystudzoną bezę wypełnij kremem, a wierzch posyp malinami.

Polecamy: Bezy z musem śmietanowo-rabarbarowym z truskawkami​

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Hortex

Reklama
Reklama
Reklama