Beza z malinami
Szukasz pomysłu na deser z owocami? Beza z malinami to propozycja na pyszne, słodkie i bardzo sycące ciastko. Zrób ją w domu, wykorzystując do dekoracji mrożone maliny.
Beza:
- 300 g drobnego cukru
- 6 białek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g sera mascarpone
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Sos malinowy:
- maliny (mogą być mrożone) – 1 opakowanie
- 100 g drobnego cukru
Na gorącą patelnię wsyp maliny (kilka odłóż na później), dodaj cukier i mieszając zrób sos. Odstaw do ostygnięcia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodaj cukier i sok z cytryny. Gotową pianę wymieszaj z sosem malinowym, tak aby widoczne były różowe paski. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż okrągłą porcję bezy. Na środku uformuj wgłębienie. Bezę susz ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.
Schłodzoną śmietankę ubij na gęstą masę, dodaj ser i wiórki kokosowe. Wystudzoną bezę wypełnij kremem, a wierzch posyp malinami.
Polecamy: Bezy z musem śmietanowo-rabarbarowym z truskawkami
Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Hortex