Ciasto z malinami i kokosową bezą
Ciasto z malinami latem to świetny pomysł na wakacyjny deser. Beza natomiast jest bardzo prosta do zrobienia i nie potrzeba szczególnych zdolności do jej zrobienia.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Politan
na ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- 300 g malin
na bezę:
- 4 żółtka
- 200 g cukru pudru
- 3-4 krople soku z cytryny
- szczypta soli
- 100 g wiórek kokosowych
Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem. Ułożyć na cieście maliny.
Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.
Zobacz także
Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka