Na budyń:

Reklama
  • 80 g suchej kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka 3,2% (lub roślinnego: kokosowego lub orzechowego)
  • szczypta cynamonu lub wanilii
  • 20 g miodu lub 4-5 namoczonych i zmiksowanych daktyli
  • wiórki kokosowe, ulubione orzechy (do posypania)

Na mus malinowy:

  • 200 g malin (mogą być mrożone, np. Hortex)
  • 6 namoczonych daktyli bez pestek

  1. Suchą kaszę jaglaną dokładnie wypłucz (możesz też dodatkowo uprażyć ją na suchej patelni) w bardzo ciepłej wodzie – zrób to kilkukrotnie, aż woda będzie czysta.
  2. Włóż kaszę do garnka, wlej wodę i mleko, wsyp cynamon.
  3. Gotuj pod przykryciem, aż kasza zmięknie i wchłonie większość płynu – jakieś 15-20 minut.
  4. Jeszcze ciepłą kaszę zmiksuj z miodem lub daktylami (najlepiej w blenderze kielichowym) na gładką masę.
  5. Maliny rozmroź (jeśli używasz mrożonych) i zmiksuj na mus z namoczonymi daktylami.
  6. Aby pozbyć się pestek malin możesz przetrzeć mus przez sito.
  7. Gotowy, ciepły budyń podaj polany musem owocowym i posypany wiórkami kokosowymi i orzeszkami.
Reklama

Zobacz też więcej przepisów na pyszne budynie dla dziecka

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama