Cukinia faszerowana
Cukinia nadziewana mięsem, pomidorami suszonymi i kaparami to prosty pomysł na pyszny domowy obiad. Wypróbuj nasz przepis!
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Ponti, producenta przetworów warzywnych
- 2 średnie cukinie
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 słoik pomidorów suszonych
- 1 słoiczek kaparów
- 1 duża szalotka
- garść pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g mozzarelli
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia. Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.
Zobacz więcej przepisów na dania z warzywami dla dziecka