Cukinia nadziewana mięsem
Faszerowana cukinia to potrawa idealna jako obiad w upalne dni - jest lekka, ale bardzo sycąca. Posmakuje nawet największym niejadkom.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 29 czerwca 2016 15:27
Reklama
Reklama
- 4 cukinie
- 50 dag mięsa mielonego
- cebula
- czosnek
- 1/2 puszki kukurydzy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- ser żółty
- olej
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki.
Pokrojony miąższ cukinii dodaj do mięsa mielonego i usmaż na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli, czosnku i przypraw. Po usmażeniu mięso połącz z kukurydzą.
Cukinie nafaszeruj usmażonym mięsem, posyp startym serem. Łódeczki cukinii ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie. Piecz w temp. 180 st. C przez mniej więcej 30 minut. Podawaj na gorąco z ostrym sosem pomidorowym.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z warzyw dla małego dziecka
Reklama
Reklama
Reklama