Reklama

Reklama
  • czarny ryż
  • oliwa z oliwek
  • duża polędwiczka z dorsza
  • wywar z warzyw
  • mandarynki
  • pół cytryny
  • cebulka dymka pokrojona w piórka
  • masło schłodzone
  • curry
  • natka pietruszki lub kolendra

Gotuj ryż w bulionie do momentu, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty.
Pokrój polędwiczkę z dorsza na 6 medalionów. Obtocz je w curry.
Na rozgrzaną patelnię wlej 20 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia. Podsmaż medaliony z obu stron, ale tylko lekko, by ryba ścięła się na biało. Zdejmij z patelni, odstaw na bok, wylej tłuszcz.
Na tej samej patelni bez tłuszczu podsmaż cebulki dymki. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj resztę curry.
Smaż kolejne 2 minuty, dolej sok z 3 mandarynek, mieszaj całość. Do środka włóż medaliony, smaż je na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Jeśli sosu jest za mało, dolej soku z mandarynek.
Wyjmij dorsza z patelni, włóż go między dwa talerze lub połóż talerz z rybą na garnku z gotującą się wodą, aby ryba nie wystygła. Dodaj do sosu sok z cytryny, miąższ z 3 mandarynek. Mieszaj, zdejmij z ognia i wymieszaj, stopniowo dodając masło, aby go zagęścić. Dopraw solą i pieprzem. Ryż i rybę połóż na paterze, polej sosem, posyp kolendrą lub pietruszką.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na rybę dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama