Reklama
  • 60 dag ciecierzycy
  • 10 dag tahini - pasty sezamowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • sok z jednej cytryny
  • odrobina wody
  • odrobina oliwy

Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, odstawić na 2 doby do namoczenia. Ugotować w świeżej wodzie do miękkości, osączyć, ostudzić. Włożyć z tahini do miski malaksera.
Do składników w misce dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz szczyptę soli. Zmiksować na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać do niej odrobinę przegotowanej wody.
Gotowy hummus przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek i udekorować według uznania. Niewykorzystany hummus przechowywać w lodówce w słoiku do 3 dni.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na pyszne pasty do kanapek

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama