Reklama

Kiedy za oknem robi się coraz upalniej, chętnie sięgamy po produkty, które przynoszą ochłodzenie, takie jak zimne napoje i oczywiście lody. Być może dotąd zawsze wybierałaś te sklepowe, bo jest to szybkie i wygodne rozwiązanie. Ale czy zdrowe? Dzieciom (i sobie również) lepiej przygotować własne lody w domu. Podpowiadamy, jak to zrobić. Przekonaj się, że to wcale nie jest takie trudne! Ale uwaga! Lody najlepiej przygotować dzień przed podaniem, wtedy będziesz miała pewność, że są dobrze zmrożone, bez ryzyka lejącej konsystencji.

Reklama

Jak zrobić lody kremowe?

Jako bazy użyj śmietanki lub jogurtu, ewentualnie może być słodkie mleko skondensowane, które nada deserowi lodowemu jeszcze bardziej kremowej konsystencji.

Przygotowanie

  • Gdy bazą jest słodka śmietanka kremówka (30-36%), ubij ją na sztywno mikserem.
  • Potem dolej po trochu mleko bądź mleko skondensowane.
  • Jeśli bazą jest naturalny jogurt, dodaj go do zmiksowanych owoców.
  • Następnie do masy dosyp trochę owoców w kawałkach by uzyskać ciekawszą konsystencję.

Do masy z kremówki możesz dołożyć pokrojone w kawałki owoce – najlepiej sezonowe, ale nie tylko. Wybierz takie, które najbardziej lubicie. Inną konsystencję uzyskasz, gdy dodatkowo owoce zblendujesz na gładką masę i dolejesz do masy – lody będą wtedy bardziej kremowe, delikatne.

Pomysły przepisów na lody kremowo-jogurtowe:

Lody sorbetowe – jak je zrobić?

Domowy sorbet jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Przygotowanie

  • Jedyne, co musisz zrobić to umyć, pokroić i zblendować owoce, z których chcesz przygotować lody i dolać odrobinę wody lub soku owocowego.
  • Możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, by nadać słodko-kwaśnego owocowego posmaku.
  • Następnie wlej masę do foremek (najlepsze będą takie, które obecnie są bardzo popularne i widzisz je na zdjęciu obrazującym tekst – plastikowy stelaż z patyczkami by uzyskać pojedyncze lody na patykach).
  • Trzymaj w zamrażalniku do następnego dnia.

Pomysły przepisów na lody sorbetowe:

Owocowe lody - najzdrowsza wersja

Najzdrowszą wersją lodów będą same zmiksowane owoce. Letni deser bez laktozy i produktów mlecznych będzie naprawdę pyszny!

Przygotowanie

  • Jako gęstą bazę zamienną dla jogurtu czy śmietanki, użyj 2 bananów.
  • Obierz je ze skórki, włóż do woreczka i zamroź w całości.
  • Następnie po kilku godzinach wyjmij z zamrażalnika i zblenduj.
  • Do masy dodaj inne owoce dla dzieci – zmiksowane lub w kawałkach.
  • Polecamy także wersję z masłem orzechowym – na każdego banana przypada 1 łyżka masła orzechowego.

Dlaczego warto zrobić domowe lody?

Lody sklepowe zazwyczaj zawierają w sobie jajka, a konkretniej żółtka, które są zmiksowane. Ryzyko, jakie niesie się z jedzeniem takich lodów nie jest oczywiste i może cię zaskoczyć. Największym zagrożeniem w przypadku takich lodów jest zarażenie salmonellą – bakterią, która może znajdować się na skorupce surowego jajka. Dlatego najlepszym sposobem na to, by ustrzec się przed zarażeniem salmonellą, jest zrobienie lodów samodzielnie w domu. Będą zdrowsze, będziesz mogła wybrać do nich takie składniki, jakie ci będą odpowiadały, a dodatkowo – możesz dawkować cukier, który w nich się znajduje (lub całkiem z niego zrezygnować, co będzie jeszcze lepszym rozwiązaniem - dojrzałe sezonowe owoce są naprawdę wystarczającym źródłem cukru i latem mają naprawdę pyszny smak, który trochę szkoda psuć dodatkowym słodzikiem).

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama