Całe owoce zawieszone w kokosowej wodzie tworzą piękne, wytworne lody. Są... zbyt ładne, żeby je zjeść, a jednocześnie prosta, wodnista baza z wody kokosowej jest tak orzeźwiająca, że trudno się im oprzeć w parny letni dzień.
mat. pras. Zdrowe Lody
1 kiwi
1 brzoskwinia
¼ szklanki borówek amerykańskich
¼ szklanki malin
3 szklanki wody kokosowej
Zaczynamy od przygotowania owoców: obieramy kiwi i kroimy na cienkie krążki. Brzoskwinie kroimy na małe półksiężyce. Borówki starannie myjemy.
Wlewamy do foremek tyle wody kokosowej, żeby wypełnić je do połowy. W każdej foremce układamy plasterek brzoskwini, borówkę, malinę i krążek kiwi. Jeśli trzeba, dolewamy wody kokosowej, żeby wypełnić foremki. Wkładamy patyczki.
Mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
mat. pras.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak