Podstawą tego przepisu jest wegański serek śmietankowy oraz pokruszone sucharki grahamowe i truskawki. Te śliczne różowe lody smakują jak pełen aromatu kawałek truskawkowego sernika.
mat. pras. Zdrowe Lody
2/3 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego (z jednej 400-gramowej puszki)
1 szklanka pokruszonych krakersów grahamowych domowych lub kupnych
* jeśli nie będziesz używać serka wegańskiego, tylko serka z mleka, pomiń ten składnik – skrobia arrarutowa nie łączy się dobrze z produktami mlecznymi
** zamiast serka wegańskiego możesz użyć serka z mleka
***lub zwykłej śmietanki
Wlej 2 łyżki mleka kokosowego do małej miseczki, dodaj skrobię arrarutową i mieszaj, aż się rozpuści.
Do średniej wielkości rondelka włóż truskawki, dodaj olej kokosowy, sól i syrop klonowy. Postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj 3–5 minut, mieszając delikatnie, aż truskawki zaczną się rozpadać i puszczać sok. Zdejmij z ognia i dodaj papkę arrarutową oraz pozostałe mleko kokosowe. Mieszaj, aż składniki się połączą.
Do miksera wlej masę truskawkową, dodaj wegański serek śmietankowy, śmietankę z orzechów i miksuj, aż masa będzie gładka. Przełóż masę do miski, przykryj i dobrze schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Dodaj pokruszone krakersy grahamowe do lodowej bazy i zamrażaj w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy lody są jeszcze miękkie, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.
mat. pras.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak