Reklama

Reklama
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki Otrąb Owsianych Wysokobłonnikowych Kupiec
  • 1/2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Kupiec
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/lub 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g masła
  • 3 malutkie lub 2 bardzo duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g jagód mrożonych lub świeżych

Masło roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną Kupiec, ekstrakt z wanilii (lub cukier wanilinowy), szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie mieszać. Do gęstej i błyszczącej masy dodać przesianą mąkę pszenną, otręby owsiane Kupiec i proszek do pieczenia. Mieszać przez około 1 minutę. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, każdą posypać jagodami. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce i ostudzić.

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama