Mrożenie jagód sprawia, że można cieszyć się ich smakiem i walorami prozdrowotnymi znacznie dłużej niż tylko latem. Jagody są bogate w cenne mikroskładniki (witamina C oraz A, B, E, K i PP, selen, cynk, potas, żelazo i mangan). Jest w nich także błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze i garbniki. Jak mrozić jagody, żeby były zdrowe i smaczne? I co zrobić z mrożonych jagód?

Reklama

Spis treści:

Jak mrozić jagody?

Jagody, nieważne czy kupione czy zebrane własnoręcznie, przed zamrożeniem trzeba dokładnie umyć. Następnie należy przełożyć je na ręcznik papierowy i pozostawić do wyschnięcia.

Sposób 1

Suche jagody przesypuje się do słoików, woreczków foliowych lub plastikowych pojemników i wstawia do zamrażalnika. Tak zamrożone jagody mają uniwersalne zastosowanie. Jednak po rozmrożeniu owoce stracą kształt i nieco aromatu. Im mniej dokładnie je osuszysz przed zamrożeniem, tym straty będą większe.

Zobacz także

Sposób 2

Jagody można też mrozić, przesypując je cukrem, jednak dodatek cukru sprawia, że owoce będą nadawały się jedynie do słodkich potraw. Przesypanie cukrem jagód przeznaczonych do zamrożenia sprawi, że owoce po rozmrożeniu lepiej zachowają swój kształt, kolor i aromat. Będa też bogatsze w witaminę C.

Sposób 3

Trzecim sposobem mrożenia jagód jest ugniecenie ich widelcem z dodatkiem cukru. Tak przygotowane jagody zajmują mniej miejsca w słoiku czy plastikowym pudełeczku (ale trudniej je potem z nich wydobyć w postaci zamrożonej). Idealnie nadają się do ugotowania zupy jagodowej, czy jako dodatek do owsianki lub deserów.

Zamrożone jagody można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.

Jak mrozić jagody, żeby się nie sklejały?

Mrożenie jagód w sposób pozwalający zachować je w postaci niesklejonej jest nieco czasochłonne, zwłaszcza, jeśli jagód jest dużo. Po umyciu i wysuszeniu owoców trzeba je układać dość luźno i tylko w jednej warstwie na tacce i tak ułożone zamrozić.

Zamrożone jagody przesypuje się do pudełka lub słoika, a czynność zamrażania i przesypywania powtarza się, stopniowo wypełniając zamrożonymi owocami pojemniki, w których będą przechowywane w zamrażalniku. Tak przygotowane jagody z pewnością nie posklejają się w docelowym pojemniku.

Mrożenie jagód a bąblowiec

Jaja tasiemca bąblowca są bardzo odporne. Potrafią przetrwać w przedziale temperatur od minus 30 do plus 60 stopni. Dlatego nie zabija ich mrożenie. Jeśli chcemy być pewni, że mrozimy jagody bez jaj bąblowca, powinniśmy dobrze je umyć. Jak myć jagody, żeby usunąć z nich jaja bąblowca? Należy je przepłukać w gorącej wodzie (najlepiej powyżej 60 stopni).

Zamrożone jagody, które wcześniej były tylko płukane w zimnej wodzie, po rozmrożeniu najlepiej poddać obróbce cieplnej, np. zagotować lub upiec w cieście. Takie postępowanie pozwoli unicestwić jaja bąblowca, o ile znajdowały się na owocach.

Bąblowica to bardzo groźna choroba, dlatego warto zrobić wszystko, aby uchronić się przez zarażeniem. Brak ostrożności może sprawić, że jagody, które należą do najzdrowszych owoców, mogą przyczynić się do poważnych kłopotów zdrowotnych, a nawet śmierci.

Co zrobić z mrożonych jagód?

Mrożone jagody sprawdzają się jako dodatek do ciast, babeczek, rogalików czy innych słodkich wypieków. Wystarczy rozłożyć je na powierzchni surowego ciasta i umieścić blachę lub tortownicę w piekarniku.

Jagody dodawać można także do deserów, także lodowych, kisielu oraz do koktajli. Można nimi nadziewać pierogi lub posypywać (rozmrożonymi) pierogi z serem.

Warto wypróbować przepis na zupę z mrożonych jagód: w garnku trzeba zagotować wodę (ok. 2 litrów) dodać szczyptę cynamonu i goździków, a także łyżeczkę cukru (chyba że jagody były mrożone z cukrem, wtedy dodatek cukru jest zbędny). Mrożone jagody wsypuje się gotującej wody i gotuje przez 15 minut. Zupę zagęszcza się śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki. Zupę podaje się na ciepło z makaronem lub ryżem.

Przeczytaj też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama