Reklama

Zupa jarzynowa dla niemowlaka to bardzo zdrowy posiłek, a do tego banalny w przygotowaniu. Wystarczą marchewka, ziemniak i korzeń pietruszki, żeby wyczarować pyszną zupkę krem, która z pewnością zasmakuje twojemu maluszkowi.

Reklama

Zupa jarzynowa dla niemowlaka – przepis

Składniki:

  • pół małej marchewki,
  • pół ziemniaka,
  • łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki,
  • pół łyżeczki świeżego masła,
  • pół szklanki wody.

Przepis:

  1. Zacznij od dokładnego umycia warzyw. Możesz je lekko osuszyć czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym, a następnie je obierz i ponownie opłucz.
  2. Tak przygotowane warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Pamiętaj, im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują.
  3. Pokrojone ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki włóż do garnka i zalej zimną wodą. Nie sól!
  4. Ugotuj warzywa do miękkości. Czas gotowania to około 20 minut w zależności od wielkości pokrojonych warzyw. Kontroluj czas gotowania, w praktyce może być on nieznacznie dłuższy lub krótszy.
  5. Ugotowane warzywa odcedź.
  6. Jeśli chcesz przetrzeć warzywa przez sitko, to możesz to zrobić, jak są jeszcze gorące. Natomiast jeśli do tego celu używasz blendera – pozostaw je do ostygnięcia. Gorące jarzyny mogą stępić ostrza.
  7. Do dokładnie przetartych warzyw dodaj masło.
  8. Tak przygotowany krem jarzynowy zagotuj raz jeszcze, aby wszystkie składniki się odpowiednio połączyły.
  9. Ostudź zupę. Przed podaniem sprawdź, czy krem ma odpowiednią temperaturę i dopiero wtedy podaj ją dziecku.

Zupa jarzynowa dla niemowlaka – od którego miesiąca?

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami rozszerzanie diety niemowlaka można rozpocząć już od 17. tygodnia życia (początek 5. miesiąca), ale nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca). Z podawaniem wieloskładnikowych posiłków należy jednak poczekać. Zupkę jarzynową podaj niemowlakowi po upływie kilku tygodni od pierwszego stałego posiłku.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama