Jak wybrać dobre pomidory?
Trudno sobie wyobrazić zupę pomidorową, pizzę czy sos do spaghetti bez pomidorów. Pomidory królują na naszych stołach od lata do późnej jesieni - w tym czasie mają one najlepszy, najpełniejszy smak.
Czym się kierować w wyborze pomidorów?
Jest wiele gatunków pomidorów, mają one różne zastosowanie w kuchni, np.:
- podłużne pomidory, tzw. jajka, mają niewiele soku, za to wiele miąższu; idealnie nadają się do suszenia;
- malinowe pomidory - są najsłodsze oraz najpełniejsze w smaku ze wszystkich pomidorów; idealnie nadają do sałatek;
- zwykłe czerwone pomidory są lekko kwaskowate w smaku; idealnie nadają się do zup.
Wybierając pomidory na straganie lub w sklepie, sprawdźmy, czy nie są zbyt twarde lub niedojrzałe. Jeśli nabędziemy takie warzywa, połóżmy je na kilka dni na parapecie, na słońcu. Powinny nabrać odpowiedniego koloru i smaku. Ważne! Pomidorów nie należy trzymać w lodówce.
Warto również pamiętać, że mniejsze pomidory będą słodsze, bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
Aby nie stracić za dużo soku i miąższu, najlepiej kroić pomidora w poprzek gniazd nasiennych (miejsce, gdzie znajdował się ogonek powinny być pośrodku pierwszego plastra).
Zobacz także: 7 dań z pomidorami - sprawdzone przepisy
Co zawiera w sobie pomidory?
Pomidory zawierają wiele witamin i soli mineralnych, m.in.:
- witaminę C (jeden średni pomidor pokrywa około 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę),
- witaminę E (25% dziennego zapotrzebowania),
- beta-karoten (prowitamina A) - bierze udział m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry,
- witaminy z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy,
- witamina PP (pomaga w metabolizmie cukru i cholesterolu we krwi),
- witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe),
- potas - ma działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi (jedzenie pomidorów poleca się po dużym wysiłku, gdy pojawią się zakwasy),
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- mangan,
- miedź,
- kobalt.
Pomidory przetworzone, np. keczup, zupa pomidorowa, zawierają bardzo dużo likopenu (dwa razy więcej niż surowe pomidory). Likopen to naturalny barwnik, dzięki niemu pomidory są czerwone. To jeden z najsilniejszych antyutleniaczy. Dieta bogata w likopen zapobiega chorobom serca (m.in. zawałowi), rozwojowi miażdżycy, nowotworowi prostaty.
Polecamy: Pomidory w diecie dziecka
Źródło: materiały prasowe Knorr