Reklama

Reklama
  • ok. 1,5 kg winnych jabłek
  • cytryna
  • mielony cynamon
  • 20 dag mąki
  • 25 dag kaszy manny
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag schłodzonego masła
  • masło i tarta bułka do formy

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczach. Skrop sokiem z cytryny, dopraw cynamonem.
Mąkę wymieszaj z kaszą, cukrem pudrem i wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
Prostokątną formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Wsyp do niej 1/3 sypkich składników. Przykryj połową startych jabłek, połową sypkich składników, pozostałymi jabłkami i resztą sypkich składników.
Wierzch posyp wiórkami masła. Piecz 50 min w temp. 200 st. C. Jeszcze ciepłą oprósz cukrem pudrem i cynamonem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów z jabłkami

Reklama
Reklama
Reklama