Reklama

Pulpety zwykle przyrządza się z mięsa mielonego (drobiowego, wołowego czy wieprzowego), ale z powodzeniem można wykorzystać też rybę. Dzięki zwartej, ale miękkiej, łatwej do przełknięcia konsystencji pulpety to doskonałe rozwiązanie, jeśli rozszerzasz swojemu dziecku dietę metodą BLW.

Reklama

Od kiedy można podać pulpety niemowlakowi? Po ukończeniu 8 miesiąca życia – dziecko poznało już pierwsze nowe smaki, zwykle stabilnie siedzi w krzesełku do karmienia i z chęcią sięga rączką po produkty, które mu dajesz. Jak ugotować pulpety dla niemowlaka? To bardzo proste – poniżej znajdziesz przepis na pulpety dla niemowlaka, które zasmakują całej rodzinie!

Pulpety dla niemowlaka – przepis

Potrzebujesz:

  • 1/5 małej marchwi
  • 1/2 małego korzenia pietruszki
  • 1/2 łyżeczki zielonej pietruszki
  • 4 łyżeczki mielonego, surowego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 1/2 surowego żółtka
  • 1/2 szklanki wody
  • miski
  • tarki

Przygotowanie:

Umyj jajko, sparz je wrzątkiem i oddziel białko od żółtka. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, opłukaną i bardzo drobno posiekaną zieloną pietruszkę oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj okrągłe kotleciki. Warzywa umyj, obierz, opłucz. Selera pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce jarzynowej. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody. Włóż też do niej pulpety i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20-30 minut. Pulpety podaj dziecku z ziemniakami purée lub ryżem wraz z warzywami gotowanymi razem z pulpetami. Sugerowana porcja dla dziecka: 1-2 pulpety + 50 g warzyw.

Poznaj inne przepisy na pulpety:

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama