Sałatka z grillowanymi krewetkami i szpinakiem
Rewelacyjna sałatka, która idealnie sprawdzi się w sezonie grillowym.
- 200 g obranych krewetek
- ½ opakowania Mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 15 pomidorków koktajlowych
- ½ opakowania Szpinaku Fit&Easy
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Odrobina chili
- Sok z ½ cytryny
Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Grilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony), na koniec posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki.
Przygotowanie sosu:
Zmieszaj składniki: 10 łyżek oliwy z oliwek, pół garści natki pietruszki, 1 duży ząbek czosnku, kilka kaparów, odrobina świeżej posiekanej papryczki chili, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.
przepis Jana Kuronia - ambasadora marki Fit&Easy
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki
Polecamy: Sałatka kalifornijska dla dzieci