Sałatka z zielonymi szparagami
Sezon na szparagi trwa krótko, bo tylko dwa miesiące. Pojawienie się na straganach zielonych, pełnych witamin szparagów zwiastuje nadejście prawdziwej i pełnej witamin wiosny. Warto najeść się nimi na zapas.
- mat. pras. Bakalland
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek rzodkiewki
- cukinia
- 1/2 kg zielonego groszku
- 200 g sera koziego
- garść rukoli
- 100 g orzechów laskowych, np. Bakalland
- łyżka miodu
- łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Szparagi umyj i ugotuj na parze (pamiętaj o tym, aby po ugotowaniu nie były za miękkie, ale chrupiące). Następnie cukinię pokrój na cienkie paski, a rzodkiewki w plasterki. Wszystkie składniki przełóż do większej miski, dodaj garść rukoli oraz groszek. Następnie wystudzone szparagi pokrój wzdłuż na pół w i dodaj do wszystkich składników razem z kozim serem. Na patelni upraż połówki orzechów laskowych, które na sam koniec, już wystudzone dodaj do pozostałych składników. Przed podaniem polej wszystko dressingiem przygotowanym na bazie miodu, oliwy, soku z cytryny i doprawionym solą oraz pieprzem.
Zobacz też inne przepisy na dania ze szparagami