Tatar z włócznika i owoców
Tatar z włócznika i owoców to popularna włoska potrawa, która stawia się na wielkanocnym stole. Przepis na tatara z włócznika i owoców przygotował Marco Ghia.
- 350 g włócznika (ryba)
- 200 ml oliwy extra vergine
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- kawałek imbiru
- 1 limonka
- 5 gałązek szczypiorku
- 1 cebula
- 50 g kaparów
- 20 g ziaren gorczycy
- 300 g różnych owoców (np. gruszka, truskawka i pomarańcza)
- sól
Szatkujemy kapary i cebulę. Myjemy szczypiorek, kolendrę, natkę pietruszki i rwiemy je na kawałki; dodajemy sok ze startego imbiru i ziarna gorczycy. Do mieszanki ziół i przypraw dodajemy oliwę, sól i sok z cytryny i odstawiamy. Kroimy włócznika (obranego ze skóry) w bardzo małe kostki, zalewamy go naszą mieszanką ziół i wkładamy do lodówki na 20 minut do zamarynowania. Kroimy w kostkę owoce. Wykładamy tatar na małe, pojedyncze talerze, używając okrągłej metalowej foremki o średnicy 7-8 centymetrów. Na wierzch wykładamy owoce, zdejmujemy foremkę i dekorujemy szczypiorkiem.
Zobacz inne przepisy na dania z rybą dla dziecka
Przepis pochodzi z materiałów prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem przepisu jest Marco Ghia.