Reklama

Reklama
  • 350 g włócznika (ryba)
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • kawałek imbiru
  • 1 limonka
  • 5 gałązek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 50 g kaparów
  • 20 g ziaren gorczycy
  • 300 g różnych owoców (np. gruszka, truskawka i pomarańcza)
  • sól

Szatkujemy kapary i cebulę. Myjemy szczypiorek, kolendrę, natkę pietruszki i rwiemy je na kawałki; dodajemy sok ze startego imbiru i ziarna gorczycy. Do mieszanki ziół i przypraw dodajemy oliwę, sól i sok z cytryny i odstawiamy. Kroimy włócznika (obranego ze skóry) w bardzo małe kostki, zalewamy go naszą mieszanką ziół i wkładamy do lodówki na 20 minut do zamarynowania. Kroimy w kostkę owoce. Wykładamy tatar na małe, pojedyncze talerze, używając okrągłej metalowej foremki o średnicy 7-8 centymetrów. Na wierzch wykładamy owoce, zdejmujemy foremkę i dekorujemy szczypiorkiem.

Zobacz inne przepisy na dania z rybą dla dziecka

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem przepisu jest Marco Ghia.

Reklama
Reklama
Reklama