Zupa krem z brokułów
Tak udekorowanej zupie nie oprze się nawet największy niejadek.
- opakowanie mrożonego brokułu
- mała cebulka
- 2 łyżki masła
- 600 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- pomidorki koktajlowe
- gęsta śmietana do dekoracji
- mielona gałka muszkatołowa
- szczypta ziół prowansalskich
- cukier
- mały pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
- łyżka oleju
1. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij w rondlu na oleju. Dosyp nierozmrożone różyczki brokułu, zalej gorącym bulionem i gotuj bez pokrywki (w przeciwnym razie brokuł straci apetyczny zielony kolor) około 20 minut.
2. Gdy brokuł będzie miękki, zestaw rondel z ognia i wszystko zmiksuj na gładki krem (możesz dodać łyżeczkę masła – zupa będzie bardziej aksamitna w smaku). Przypraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz odrobiną cukru.
3. Porcje zupy rozlej do małych miseczek. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów koktajlowych – to będą oczka. Zrób uśmiechniętą buzię ze śmietany, a włosy lub rzęsy z równo przyciętych pędów szczypiorku.
Nasza rada: Dodatkowo zupę można posypać groszkiem ptysiowym.
Sprawdź inne przepisy na zupy