Reklama
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 ostra papryka
  • 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • migdały w plastrach
  • odrobina cynamonu
  • łyżka curry
  • 2 ziarna kardamonu lub szczypta zmielonego kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżki miodu
  • 1 średnia cytryna
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 200 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu

Ziemniaki oraz marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebule natomiast obieramy i kroimy w piórka. Po rozgrzaniu oleju w garnku podsmażamy na nim warzywa a następnie przyprawiamy je curry, ostrą papryką, cynamonem, kardamonem i goździkami. Wszystko smażymy przez chwilę i zalewamy wodą. Całość gotujemy przez 40 minut . Kiedy warzywa się rozgotują, dolewamy do dania sok pomarańczowy, plastry cytryny i dwie kostki drobiowo-warzywne. Po zmiksowaniu zupy blenderem dodajemy 2 łyżki miodu. Możesz też doprawić zupę solą. Na koniec migdały podsmaż na suchej patelni.

Krem marchewkowy serwuj z kleksem śmietany bądź jogurtu oraz migdałami.

Zobacz także

Źródło: materiały prasowe Knorr

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama