Zupa krem z marchwi i migdałów
Wypróbuj smaczną zupę krem z marchwi i migdałów. Ta potrawa będzie idealna dla każdego członka rodziny. Doskonale nadaje się danie główne przy każdym stole.
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 1 ostra papryka
- 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
- 200 ml soku pomarańczowego
- migdały w plastrach
- odrobina cynamonu
- łyżka curry
- 2 ziarna kardamonu lub szczypta zmielonego kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- 2 łyżki miodu
- 1 średnia cytryna
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 200 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu
Ziemniaki oraz marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebule natomiast obieramy i kroimy w piórka. Po rozgrzaniu oleju w garnku podsmażamy na nim warzywa a następnie przyprawiamy je curry, ostrą papryką, cynamonem, kardamonem i goździkami. Wszystko smażymy przez chwilę i zalewamy wodą. Całość gotujemy przez 40 minut . Kiedy warzywa się rozgotują, dolewamy do dania sok pomarańczowy, plastry cytryny i dwie kostki drobiowo-warzywne. Po zmiksowaniu zupy blenderem dodajemy 2 łyżki miodu. Możesz też doprawić zupę solą. Na koniec migdały podsmaż na suchej patelni.
Krem marchewkowy serwuj z kleksem śmietany bądź jogurtu oraz migdałami.
Źródło: materiały prasowe Knorr
Sprawdź inne przepisy na zupy