Zupa z zielonego groszku
Zielony groszek to dająca wiele energii roślina strączkowa. Jest cennym źródłem witaminy K, która pomaga przyswajać magnez, a także witaminy C. Można połączyć go z migdałami, które są doskonałym źródłem energii. Oto przepis na zupę z zielonego groszku
- mat. pras. Bakalland
- 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 4 duże ziemniaki
- 75 g migdałów w płatkach, np. Bakalland
- ząbek czosnku
- łyżeczka masła
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka z zimną, osoloną wodą. Dodaj groszek oraz ząbek czosnku. Zawartość gotuj przez około 5 minut. Kiedy groszek lekko zmięknie, dodaj migdały w płatkach – nadadzą daniu interesującą konsystencję. Następnie zblenduj zupę i dodaj łyżeczkę masła. Użycie tłuszczu powoduje, że zawarte w daniu witaminy będą się lepiej wchłaniać. Dopraw zupę solą i pieprzem zgodnie z preferencjami. Przed podaniem posyp danie prażonymi płatkami migdałów*, które wzbogacą je nie tylko witaminowo, ale także wizualnie.
Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka
*w zupie dla małego dziecka możesz pominąć migdały