Reklama
  • 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 4 duże ziemniaki
  • 75 g migdałów w płatkach, np. Bakalland
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka z zimną, osoloną wodą. Dodaj groszek oraz ząbek czosnku. Zawartość gotuj przez około 5 minut. Kiedy groszek lekko zmięknie, dodaj migdały w płatkach – nadadzą daniu interesującą konsystencję. Następnie zblenduj zupę i dodaj łyżeczkę masła. Użycie tłuszczu powoduje, że zawarte w daniu witaminy będą się lepiej wchłaniać. Dopraw zupę solą i pieprzem zgodnie z preferencjami. Przed podaniem posyp danie prażonymi płatkami migdałów*, które wzbogacą je nie tylko witaminowo, ale także wizualnie.

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka

Zobacz także
Reklama

*w zupie dla małego dziecka możesz pominąć migdały

Reklama
Reklama
Reklama