Reklama

Jajka można wprowadzać do diety już w pierwszym roku życia dziecka. Jemy jajka nie tylko na Wielkanoc, ale przez cały rok, dlaczego więc nie zaproponować małemu dziecku jajek na któryś z tych trzech sposobów? Oto przepisy na dania z jajek w sam raz na wielkanocne śniadanie i na całą resztę roku!

Reklama

Pożyteczne informacje o jajku

1. Żółtko jaja kurzego rzadziej wywołuje alergię niż jego białko, dlatego wprowadzamy je do diety niemowlęcia wcześniej niż białko (połowę żółtka dodajemy do zupy co drugi dzień już w siódmym miesiącu życia dziecka).
2. Białko zawarte w całym jaju kurzym dostarcza składników odżywczych potrzebnych ustrojowi człowieka do budowy tkanek. Jest prawie całkowicie przyswajalne przez nasz organizm.
3. Zdrowy maluch może dostawać całe jajko w jedenastym-dwunastym miesiącu życia, a alergik najprawdopodobniej po trzecim roku życia.
4. Jajka, które nie są myte, dobrze przechowywane dłużej zachowują świeżość, natomiast trzeba je dokładnie umyć ciepłą wodą tuż przed użyciem. Jajka można przechowywać w lodówce przez trzy-cztery tygodnie.
5. Jajka trzymamy z dala od produktów wydzielających mocne zapachy.
6. Jajka kur z czystych kurników, gospodarstw wiejskich lub z hodowli ekologicznych są bardziej wartościowe i bezpieczniejsze w żywieniu dzieci.

Pyszny omlet z marchewką

(dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od jedenastego-dwunastego miesiąca życia)

– 1 jajko,
– 1 łyżeczka masła,
– 1 łyżka wody,
– 1 średnia marchew,
– 1/5 szklanki wody.

Marchew pokrój w talarki. Włóż do wrzącej wody i zagotuj. Zmiksuj lub rozgnieć widelcem na papkę. Jajko umyj, osusz, wybij na talerz, dodaj łyżkę wody i ubij widelcem na jednolitą masę. Roztop masło (pamiętaj, że masła nie wolno smażyć i przypalić, bo wydziela się wtedy z niego toksyczna substancja) i dodaj masę jajeczną. Smaż omlet, lekko podważając jego brzegi. Zsuń go na talerz, na połowie połóż jarzynkę i przykryj ją drugą częścią omletu. Podawaj z kefirem.
1 porcja dla malucha = 1 jajko + 100 g purée z marchewki

Jajecznica na parze ze szczypiorkiem

(dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od jedenastego-dwunastego miesiąca)

– jajko,
– 2 płaskie łyżeczki masła,
– 1 łyżka mleka,
– 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.

Szczypiorek opłucz i osusz, pokrój. Jajo umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem (przez minutę). Zagotuj wodę. Talerzyk uprzednio posmarowany masłem postaw na naczyniu z wrzącą wodą. Wybij na niego jajo, dodaj łyżkę mleka, wymieszaj wszystko i ogrzewaj jajecznicę aż do ścięcia się białka. Zanim podasz dziecku potrawę, posyp ją szczypiorkiem.

Jarzynka z żółtkiem

(dla dzieci karmionych piersią i żywionych sztucznie od siódmego miesiąca życia)

– 1/2 małej marchwi,
– 2 różyczki kalafiora,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 1/2 szklanki wody,
– 1/2 żółtka.

Marchew i ziemniaka umyj, obierz i opłucz. Kalafior opłucz. Przygotuj ilości podane w przepisie. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Zmiksuj, dodaj żółtko (pamiętaj: zanim rozbijesz jajo, umyj je i sparz wrzątkiem) oraz masło. Zagotuj.

Uwaga! Dzieciom z grupy ryzyka alergii pokarmowej żółtko należy podawać po ugotowaniu jaja na twardo, starannym oddzieleniu od białka i przetarciu przez sitko.
1 porcja dla malucha = 150 g + 10 g żółtka

Konsultacja: dr Halina Weker, Zakład Żywienia Dzieci Instytutu Matki i Dziecka.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama