
Jajecznica dla niemowlaka to doskonały posiłek, ale pod pewnymi warunkami. Zgodnie z najnowszym schematem żywienia jajko dla niemowlaka jest jak najbardziej wskazane: niemowlę może jeść ok. dwóch małych, dobrze ugotowanych jajek dwa razy w tygodniu, zaczynając od 6. miesiąca życia. Potem tę ilość można stopniowo zwiększać, stosując się jednak do zaleceń specjalistów. A to oznacza, że dziecku na początku rozszerzania diety nie wolno podawać ledwo ściętych jajek, jajka na miękko ani smażonych potraw. Zatem wówczas jajecznica na parze odpada.
Spis treści:
Jajecznica dla niemowlaka: od kiedy?
Według najnowszych zaleceń żywieniowych, jajka podawane na początku rozszerzania diety powinny być gotowane na twardo, przez co najmniej 10 minut. Dlatego jajecznicę na parze najbezpieczniej jest podać po ukończeniu przez dziecko 11 miesięcy.
Jajecznica na parze dla niemowlaka: przepis
Na początek ważna uwaga: do przygotowania jajecznicy na parze dla niemowlaka najlepsze będą jajka ekologiczne, z wolnego wybiegu, pochodzące ze sprawdzonego źródła, tzw. zerówki. Masz takie jajka? To do dzieła!
Składniki:
- jajko,
- łyżeczka masła
- 1 łyżka mleka modyfikowanego.
Przygotowanie:
Jajko umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem (aby ograniczyć ryzyko zakażenia salmonellą). Zagotuj wodę. Spodeczek posmarowany masłem postaw na naczyniu z wrzącą wodą. Na spodek wbij jajo, dodaj łyżkę mleka, wymieszaj. Poczekaj, aż jajko dobrze się zetnie (musi być naprawdę mocno ścięte). Danie podaj w temperaturze pokojowej.
Zobacz też: