
Dawniej (w niektórych okolicach jest tak jeszcze nadal) z jajkami związane były wielkanocne zabawy. Jajka to źródło bardzo cennych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
1. Kupuj jajka najwyższej jakości
Najlepiej z hodowli ekologicznej (oznaczone stemplem „0”) albo od kur z wolnego wybiegu („1”). Te z hodowli ściółkowej („2”) lub chowu klatkowego („3”) żyją w gorszych warunkach i dostają sztuczną karmę.
2. Uważaj na pękniętą skorupkę
Przez nią do wnętrza jaja mogą się dostać bakterie. Jeśli jajko w drodze do domu pęknie, wbij je do naczynia, szczelnie przykryj, schowaj do lodówki i zużyj w ciągu dwóch dni. Gdy skorupka pęknie podczas gotowania, jajko można bezpiecznie jeść.
3. Jajka przechowuj w lodówce
Układaj je spiczastym końcem do dołu. Wtedy żółtko jest z dala od komory powietrznej (w szerszym końcu skorupki). Jajka nie powinny leżeć w pobliżu serów pleśniowych czy ryb, bo łatwo wchłaniają zapachy. Świeże można przechowywać do czterech tygodni. Sprawdzaj datę ważności!
4. Sprawdzaj świeżość jajka
Wrzuć surowe jajko do zimnej wody. Świeże tonie, starsze utrzyma się na powierzchni, bo ma komorę powietrzną bardziej wypełnioną powietrzem. Wskazówką jest też wygląd skorupki – świeże ma matową. Gdy jajko jest nieświeże, słychać chlupot przy potrząsaniu nim.
5. Wartość jajka nie zależy od koloru skorupki
Na kolor żółtka wpływa rodzaj karmy, jaką dostaje kura. To nieprawda, że jajka z ciemnym żółtkiem są zdrowsze, a z jasnym mniej wartościowe. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o jasnym żółtku, karmione kukurydzą – o pomarańczowym. Kolor skorupki zależy od rasy kury i nie ma związku z wartością odżywczą jajka.
6. Jajka mogą jeść już niemowlęta
Po raz pierwszy możesz podać dziecku pół żółtka co drugi dzień w siódmym miesiącu, np. w zupce jarzynowej, kiślu mlecznym (na mleku modyfikowanym). W 9. miesiącu maluch może zjeść całe żółtko co drugi dzień, od 11. – całe jajko 3–4 razy w tygodniu, np. jajecznicę na parze. Podając całe jajko, obserwuj reakcję malca. Białko to silny alergen.
7. Jajka na twardo nie gotuj bardzo długo
Aby ugotować jajko na twardo, wystarczy 8–10 minut. Zbyt długie gotowanie powoduje utratę jego najcenniejszych składników. Jajko zyskuje też nieapetyczną zieloną obwódkę wokół żółtka, co jest spowodowane reakcją zawartej w jajku siarki z żelazem.
Zobacz też: