Jak pokazują badania, 60 g czerwonych owoców dziennie to porcja antyoksydantów zwalczających wolne rodniki (ich powstawaniu sprzyja stres). Może to zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, np. przełyku.

Reklama

Truskawki wzbogacają dietę w witaminę C i kwas elagowy. Te zaś mogą spowalniać namnażanie się komórek rakowych oraz zapobiegać stanom zapalnym w obrębie gardła i przełyku. Dzięki temu mogą chronić przed nowotworem, a także wspomagać jego leczenie, zwłaszcza przy chemioterapii. Co ciekawe, efekt terapeutyczny mają nie tylko świeże truskawki, ale przede wszystkim te mrożone. Jak tłumaczą badacze, mają one mniej wody niż surowe owoce, a dzięki temu zawartość antyrakowych substancji wzrasta w nich nawet 10-krotnie. A ponieważ nasz organizm nie potrafi magazynować antyoksydantów, warto już dziś, na początku sezonu na truskawki, pomyśleć o zapasach na jesień i zimę i zamrozić owoce.

Reklama

Zapraszamy do dyskusji o truskawkach »

Reklama
Reklama
Reklama