Lato i wiosna to czas wspaniałej pogody, którą można wykorzystać, spędzając chwile z rodziną na świeżym powietrzu. Jedną z takich miłych, rodzinnych aktywności jest piknik. A skoro piknik, to od razu na myśl przychodzi pyszne jedzenie! Obowiązkowym punktem menu, które zabieramy ze sobą z domu, są oczywiście kanapki. Mamy dla was pomysły na smaczne, kolorowe kanapki na piknik.

Reklama

Kanapki na piknik – przepisy:

Pirackie kanapki

Składniki:

  • 50 g białego tłustego sera,
  • 2 łyżki mleka skondensowanego,
  • mielona słodka papryka,
  • sól kamienna,
  • kilka rzodkiewek,
  • kawałek świeżego ogórka.

Sposób przygotowania:
Rzodkiewki umyj, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Ser twarogowy pomieszaj z mlekiem, szczyptą soli i odrobiną papryki w proszku. Dodaj starte rzodkiewki i całość delikatnie wymieszaj dwoma widelcami. Gotową masę nakładaj na małe kromki z bułeczki typu graham. Kanapeczki udekoruj plastrami rzodkiewki i ogórka. Zamiast rzodkiewek, możesz dodać do sera drobno posiekany szczypiorek lub koperek. Wzbogacą pastę w witaminę C.
Porcja dla dziecka: 3 kanapki.

Zobacz także

Czytaj też: Zdrowe przekąski dla dzieci

Ziołowe kanapki z szynką

Składniki:

  • 2 kromki bułki wrocławskiej
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki serka, np. Hochland
  • łyżeczka masła
  • do dekoracji świeże listki bazylii i szałwii
  • pomidor
  • zielony groszek z puszki

Sposób przygotowania:
Kromki posmaruj cienko masłem, połóż na nich plasterki sera i szynki. Ostrym nożem pokrój ser i szynkę tak, by miały kształt kromek bułki. Z ziół zrób włoski, z groszku oczy, a z pomidora uśmiechniętą buzię.

Polecamy: Co zabrać do jedzenia na majówkowy piknik?

Kanapeczki z pastą jajeczną

Składniki:

  • bułka np. wrocławska,
  • 2 jajka
  • łyżka tłustego twarogu,
  • łyżeczka masła,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Zmiksuj z twarogiem i masłem. Dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Pastę nałóż na bułeczki. Udekoruj resztką szczypiorku i natką pietruszki.

Kolorowe kanapki

Składniki:

  • kostka twarogu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 marchewki,
  • łyżeczka cukru,
  • koperek,
  • 2 kromki pieczywa,
  • masło.

Sposób przygotowania:
Twaróg zmiel na gładką masę i wymieszaj ze śmietaną, żeby nie był gęsty. Podziel na pół i przełóż do dwóch miseczek. Koperek umyj, drobno pokrój. Marchewkę umyj, obierz, utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do jednego serka wsyp koperek, starannie wymieszaj. Do drugiego dodaj marchewkę, również wymieszaj, dopraw do smaku cukrem. Kromki pieczywa przekrój tak, by powstały trójkąty. Posmaruj masłem. Każdy trójkąt podziel na pół. Na jednej części ułóż twarożek marchewkowy, na drugiej – twarożek z koperkiem.
Nasza rada: Marchewkę najlepiej ucieraj ręcznie, na tarce. Jeśli zrobisz to w malakserze, będzie mniej soczysta.

Szybkie kanapki na piknik

Składniki:

  • ciabatta - 2 sztuki,
  • sos czosnkowy z jogurtem,
  • pomidor - 2 sztuki,
  • mozzarella - 2 sztuki,
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki,
  • rukola - 0,25 opakowania,
  • sól - 1 szczypta.

Sposób przygotowania:

Ciabattę przekrój wzdłuż na pół i posmaruj sosem czosnkowym. Następnie pokrój pomidory i mozzarellę w plastry. Układaj na pieczywie na przemian: plastry pomidora i plastry mozzarelli. Kanapkę posyp szczyptą soli, a później posyp rukolą. Całość skrop oliwą.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama