Kanapki na piknik: 5 pomysłów na pyszne kanapeczki
Kanapki na piknik powinny być piękne, kolorowe i zachęcać do zjedzenia. To właśnie one wraz z innymi przekąskami i pysznymi napojami są jedną z głównych atrakcji tego wydarzenia. Podpowiadamy, z czym zrobić kanapki na piknik, by zajadały się nimi wszystkie dzieci.
- Joanna Biegaj
Lato i wiosna to czas wspaniałej pogody, którą można wykorzystać, spędzając chwile z rodziną na świeżym powietrzu. Jedną z takich miłych, rodzinnych aktywności jest piknik. A skoro piknik, to od razu na myśl przychodzi pyszne jedzenie! Obowiązkowym punktem menu, które zabieramy ze sobą z domu, są oczywiście kanapki. Mamy dla was pomysły na smaczne, kolorowe kanapki na piknik.
Kanapki na piknik – przepisy:
- Pirackie kanapki
- Ziołowe kanapki z szynką
- Kanapeczki z pastą jajeczną
- Kolorowe kanapki
- Szybkie kanapki na piknik
Pirackie kanapki
Składniki:
- 50 g białego tłustego sera,
- 2 łyżki mleka skondensowanego,
- mielona słodka papryka,
- sól kamienna,
- kilka rzodkiewek,
- kawałek świeżego ogórka.
Sposób przygotowania:
Rzodkiewki umyj, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Ser twarogowy pomieszaj z mlekiem, szczyptą soli i odrobiną papryki w proszku. Dodaj starte rzodkiewki i całość delikatnie wymieszaj dwoma widelcami. Gotową masę nakładaj na małe kromki z bułeczki typu graham. Kanapeczki udekoruj plastrami rzodkiewki i ogórka. Zamiast rzodkiewek, możesz dodać do sera drobno posiekany szczypiorek lub koperek. Wzbogacą pastę w witaminę C.
Porcja dla dziecka: 3 kanapki.
Czytaj też: Zdrowe przekąski dla dzieci
Ziołowe kanapki z szynką
Składniki:
- 2 kromki bułki wrocławskiej
- 2 plasterki szynki
- 2 plasterki serka, np. Hochland
- łyżeczka masła
- do dekoracji świeże listki bazylii i szałwii
- pomidor
- zielony groszek z puszki
Sposób przygotowania:
Kromki posmaruj cienko masłem, połóż na nich plasterki sera i szynki. Ostrym nożem pokrój ser i szynkę tak, by miały kształt kromek bułki. Z ziół zrób włoski, z groszku oczy, a z pomidora uśmiechniętą buzię.
Polecamy: Co zabrać do jedzenia na majówkowy piknik?
Kanapeczki z pastą jajeczną
Składniki:
- bułka np. wrocławska,
- 2 jajka
- łyżka tłustego twarogu,
- łyżeczka masła,
- kilka gałązek szczypiorku,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Zmiksuj z twarogiem i masłem. Dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Pastę nałóż na bułeczki. Udekoruj resztką szczypiorku i natką pietruszki.
Kolorowe kanapki
Składniki:
- kostka twarogu,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 marchewki,
- łyżeczka cukru,
- koperek,
- 2 kromki pieczywa,
- masło.
Sposób przygotowania:
Twaróg zmiel na gładką masę i wymieszaj ze śmietaną, żeby nie był gęsty. Podziel na pół i przełóż do dwóch miseczek. Koperek umyj, drobno pokrój. Marchewkę umyj, obierz, utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do jednego serka wsyp koperek, starannie wymieszaj. Do drugiego dodaj marchewkę, również wymieszaj, dopraw do smaku cukrem. Kromki pieczywa przekrój tak, by powstały trójkąty. Posmaruj masłem. Każdy trójkąt podziel na pół. Na jednej części ułóż twarożek marchewkowy, na drugiej – twarożek z koperkiem.
Nasza rada: Marchewkę najlepiej ucieraj ręcznie, na tarce. Jeśli zrobisz to w malakserze, będzie mniej soczysta.
Szybkie kanapki na piknik
Składniki:
- ciabatta - 2 sztuki,
- sos czosnkowy z jogurtem,
- pomidor - 2 sztuki,
- mozzarella - 2 sztuki,
- oliwa z oliwek - 4 łyżki,
- rukola - 0,25 opakowania,
- sól - 1 szczypta.
Sposób przygotowania:
Ciabattę przekrój wzdłuż na pół i posmaruj sosem czosnkowym. Następnie pokrój pomidory i mozzarellę w plastry. Układaj na pieczywie na przemian: plastry pomidora i plastry mozzarelli. Kanapkę posyp szczyptą soli, a później posyp rukolą. Całość skrop oliwą.
Zobacz także: