
Sianie i uprawa rzeżuchy to naprawdę prosta sprawa. Nie trzeba mieć nawet ziemi, aby wyrosła piękna i soczysta. W dodatku można ją uprawiać tak, aby po wyrośnięciu stała się atrakcyjną i apetyczną dekoracją świątecznego stołu. Podpowiadamy, jak posiać rzeżuchę, ile rośnie i dlaczego warto ją jeść.
Spis treści:
Kiedy posiać rzeżuchę?
Jeśli rzeżucha ma wyrosnąć na Wielkanoc, najlepiej zasiać ją 7-8 dni przed świętami, a najpóźniej 5-6 dni wcześniej. Kiełkowanie i wzrost rzeżuchy są uzależnione od ciepła, natomiast światło słoneczne nie jest niezbędne do kiełkowania.
Ile kiełkuje rzeżucha? W korzystnych warunkach po pierwszym dniu nasiona napęcznieją, a po 2-3 pojawią się pierwsze kiełki. I to niezależnie od tego, na jakim podłożu rzeżucha zostanie posiana. Aby cieszyć się zieloną łączką, trzeba będzie poczekać kolejne 2-3 dni. Aby rzeżucha była intensywnie zielona, po wykiełkowaniu warto ustawić ją w jasnym miejscu.
Jak posiać rzeżuchę?
Rzeżuchę można posiać w uniwersalnej ziemi ogrodowej, na wacie lub na ręczniku papierowym. Jedyna różnica między tymi podłożami jest taka, że ziemia z korzeniami rzeżuchy jest odpadem zielonym, który można kompostować. Natomiast watę i ręczniki papierowe trzeba będzie z korzeniami wyrzucić do śmieci zmieszanych, komunalnych, więc ta metoda uprawy nie jest zbyt ekologiczna.
Jeśli rzeżucha ma wyrosnąć wysoka, należy bardzo gęsto posiać nasiona – dosłownie jedno przy drugim. Wtedy kiełkujące roślinki będą ze sobą konkurować i wyciągać się jak najbardziej w górę. Rzadziej posiana rzeżucha wyrasta niższa, ale nie mniej zielona.
Niezależnie od wybranego podłoża, trzeba pilnować, aby było ono stale mocno wilgotne. Siejąc rzeżuchę na wacie lub kilku warstwach ręcznika papierowego, najlepiej najpierw podłoże mocno zmoczyć, uformować, a dopiero potem wyłożyć na nie nasiona rzeżuchy. W przypadku ziemi, kolejność można odwrócić – najpierw wsypać nasiona, przykryć cieniutką warstwą ziemi, docisnąć, a następnie obficie zrosić np. ze spryskiwacza.
Pomysły na sadzenie rzeżuchy
Poniżej kilka inspiracji na sianie rzeżuchy. Bo przecież nie trzeba siać jej w ogródku czy doniczce. Wystarczy talerz, ozdobna miseczka lub… zresztą zobacz sama.
1. Rzeżucha w misce
Jeśli z rzeżuchy ma wyrosnąć zielona ozdobna łączka na stół, warto zasiać ją w płaskiej salaterce. Gdy urośnie, można na niej położyć różne rodzaje pisanek lub kupione dekoracyjne kurczaczki.
2. Rzeżucha w skorupkach jaj
Zachowaj połówki skorupek jaj i umieść je w dołkach wytłaczanki na jajka. Delikatnie umieść w skorupkach trochę ziemi lub watę, zwilż ją i wsyp nasiona rzeżuchy.
3. Rzeżucha w kieliszkach na jaja
Zasiej nasiona rzeżuchy w kieliszkach do jajek. Taką dekorację z łatwością później ustawisz na świątecznym stole. Podłożem w kieliszkach może być ziemia, wata lub kilka warstw skrawków papierowego ręcznika.
4. Rzeżucha w filiżankach
Innym efektownym pomysłem jest posianie nasion rzeżuchy na dowolnym podłożu w filiżankach. W ozdobnych naczyniach lepiej użyć waty lub papierowych ręczników, gdyż nie spowodują przebarwień szkliwa.
5. Rzeżucha w ozdobnej ceramice
Jeśli masz w domu ceramiczne dekoracje z pojemniczkami, możesz użyć ich do zasiania rzeżuchy. Najładniej zieleń kiełków kontrastuje z białym lub żółtym kolorem. Taka rzeżucha na Wielkanoc to prawdziwa ozdoba stołu!
Właściwości rzeżuchy
Rzeżucha należy do roślin kapustowatych. Wyróżnia się charakterystycznym zapachem i pikantnym smakiem. W starożytności stosowana była jako dodatek do potraw i traktowana jak afrodyzjak. Z kolei w medycynie ludowej wykorzystywano ją do dezynfekcji jamy ustnej i przewodu pokarmowego, zwalczania pasożytów jelit i owrzodzeń skóry.
Rzeżucha jest niskokaloryczna – w 100 g kiełków są tylko 32 kcal – i bogata w witaminy i składniki odżywcze. Zawiera witaminy: A, E, K, C, B1, B2, PP, B6, B9 (kwas foliowy) i B5. Poza tym jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, potasu, fosforu, ale zawiera też żelazo, cynk, miedź, mangan, selen.
Skład i właściwości rzeżuchy sprawiają, że ma ona działanie:
- antyoksydacyjne,
- moczopędne,
- lekko przeczyszczające,
- odkażające,
- wspomagające odchudzanie.
Rzeżuchę powinny jadać osoby narażone na choroby oczu, niedoczynność tarczycy, przewlekłe zmęczenie, anemię chorobę wieńcową, choroby reumatyczne oraz problemy z wątrobą.
Zobacz też:

W wielu domach świętowanie Wielkanocy rozpoczyna się wspólnym, rodzinnym śniadaniem złożonym z tradycyjnych potrawy wielkanocnych. W zależności od regionu Polski w każdym domu mogą pojawić się inne dania. Jednak podobnie jak w przypadku potraw wigilijnych, zawsze pojawiają się te, których symbolika jest silnie zakorzeniona w naszej kulturze. Jakie są najpopularniejsze tradycyjne potrawy wielkanocne? Jakie są potrawy wielkanocne? Lista tradycyjnych dań: Jajko w każdej odsłonie Chrzan Biała kiełbasa Pasztet Żurek czy barszcz biały? Baba wielkanocna Mazurek Potrawy wielkanocne: jajko w każdej odsłonie Czy to pisanki, kraszanki, barwione farbką, malowane przez dzieci, w majonezie czy faszerowane – jajka muszą być obecne na wielkanocnym stole. Znaczenie jajka jest wyjątkowe – to symbol odradzającego się życia, płodności, budzącej się po zimie przyrody i zwycięstwa nad śmiercią. Zobacz przepis na jajka faszerowane dla dzieci . Potrawy wielkanocne: chrzan Chrzan to obowiązkowy, dodający wyraźnego smaku element wielkanocnych dań. Często jest on spożywany jako dodatek do zup, mięs, pasztetów, jajek, sałatek. W przekazach ludowych chrzan utożsamiany jest z krzepą, siłą witalną i zdrowiem. W tradycji Kościoła jest on znakiem pokonania męki i śmierci Zbawiciela. Zobacz przepis na barszcz biały z chrzanem dla dzieci . Potrawy wielkanocne: biała kiełbasa Biała kiełbasa to dość nowa potrawa na polskim stole, ponieważ przybyła do Polski z Niemiec dopiero pod koniec XIX wieku. O jej powstaniu zadecydował przypadek. Pewnemu gospodarzowi zabrakło baranich jelit i do zrobienia kiełbasy wykorzystał wieprzowe. Bał się jednak, że delikatniejsze osłonki popękają podczas gotowania, więc delikatnie sparzył kiełbasy wrzątkiem. I tak powstała biała kiełbasa. Symbolika białej kiełbasy jest taka sama jak...

Chcesz, aby przynajmniej część ozdób świątecznych w twoim domu była wykonana ręcznie? To doskonały pomysł, zwłaszcza, że takie prace można robić wspólnie z dziećmi. Maluchy z pewnością będą zachwycone! Symbolem Świąt Wielkiej Nocy jest baranek. Warto więc, by to właśnie on był tą samodzielnie przez was wykonaną dekoracją. Może zdobić wielkanocny stół lub koszyczek ze święconką. Tylko jak zrobić baranka wielkanocnego samodzielnie? Oto kilka ciekawych i prostych pomysłów na wyjątkowe baranki wielkanocne domowej roboty! Jeśli zastanawiasz się, z czego można zrobić baranka wielkanocnego, by wyglądał naprawdę oryginalnie – koniecznie sprawdź nasze propozycje! Jak zrobić baranka wielkanocnego? Baranek wielkanocny z włóczki Baranek wielkanocny z rolki po papierze toaletowym Baranek wielkanocny z papieru Baranek wielkanocny z waty Baranek wielkanocny z patyczków do uszu Baranek wielkanocny z masy solnej Baranek wielkanocny z ciasta Baranek wielkanocny – wyklejanka 1. Baranek wielkanocny z włóczki Do wykonania baranka z włóczki potrzebne są: biała włóczka, 2 rolki po papierze toaletowym (lub inny sztywny karton), czarny filc, czerwona wstążka, czarny drucik, samoprzylepne oczka, nożyczki, klej na gorąco. Jak zrobić baranka wielkanocnego z włóczki krok po kroku? Przetnij wzdłuż dwie rolki po papierze i zroluj je na mniejsze rolki. Złącz obie rolki i owiń włóczką. Przewiąż mocno włóczkę przez środek, by powstał pompon. Wyciągnij rolki spod włóczki. Wytnij głowę baranka z filcu. Do wyciętej buzi przyklej ruchome oczka i kokardkę z wstążki. Za pomocą kleju na gorąco przyklej głowę do pompona. 2 druciki złóż na pół i przyklej do pompona (brzucha baranka). To będą jego nogi. Gotowe! Zobacz na...

Jak zrobić zająca wielkanocnego? Sposobów jest wiele. Można wykorzystać materiały, które znajdziecie w domu lub w każdym supermarkecie czy sklepie papierniczym. Samodzielnie wykonane zajączki mogą posłużyć jako wielkanocne ozdoby dziecięcego pokoju, a także salonu czy świątecznego stołu. Proponujemy także pomysły na laurki i opakowania na pisanki w kształcie zajączków. Możecie wykonać je w gronie rodzinnym, bądź w ramach lekcji plastyki w szkole czy przedszkolu. Spis treści : Jak zrobić zająca wielkanocnego? Jak zrobić zająca wielkanocnego z papieru? Jak zrobić zająca wielkanocnego z rolki po papierze toaletowym? Jak zrobić dużego zająca wielkanocnego z masy solnej? Jak zrobić zająca wielkanocnego z serwetki i jajka? Jak zrobić zajączka wielkanocnego z włóczki? Jak zrobić zająca wielkanocnego z pomponów? Opakowanie na pisanki w kształcie zająca wielkanocnego Jak zrobić zająca wielkanocnego? Wielkanocne ozdoby DIY w kształcie zajączka z łatwością wykonacie z dzieckiem samodzielnie. Z czego zrobić zająca wielkanocnego? Możecie użyć papieru, masy solnej, plasteliny, włóczkowych pomponów, a nawet tekturowych rolek po papierze toaletowym i wielu innych rzeczy. Obejrzyj znalezione przez nas zajączki i króliczki. Znajdź wśród nich takiego, który spodoba się dziecku. A potem spróbujcie wykonać go własnymi rękami. To łatwiejsze niż sądzisz! Jak zrobić zająca wielkanocnego z papieru? Zacznij od odrysowania i wycięcia szablonu zajączka wielkanocnego – mamy dla was gotowy wzór, który możecie wydrukować. Papierowy zajączek może zostać dowolnie pokolorowany, ozdobiony bądź przyklejony na laurkę. Można do niego przykleić watę lub włóczkę, aby był puszysty. Można także przytwierdzić jedynie puszysty pompon w formie ogonka. Poniżej przedstawiamy inspiracje...