Ukraińskie dania wielkanocne [5 tradycyjnych potraw + PRZEPISY]
Ukraińskie dania wielkanocne to – tak jak i w Polsce – namacalny symbol Wielkanocy. Wielu Polaków gości Ukraińców w swoich domach i pomaga osobom w kryzysie uchodźczym odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Święta wielkanocne to czas pojednania, poczucia wspólnoty, a także spotkań w gronie bliskich. Jeśli chcesz sprawić swoim gościom niespodziankę, to sprawdź, co jedzą Ukraińcy na Wielkanoc.
Ukraińskie dania wielkanocne są bardzo zbliżone do naszych rodzimych. Łączą nas nie tylko słowiańskie korzenie, wiara chrześcijańska, ale także historia. Dlatego w naszych katolickich, jak i prawosławnych koszyczkach wielkanocnych znajdą się:
- baranek,
- chleb,
- chrzan,
- jajko,
- sól,
- wędlina.
Potrawy ukraińskie na Wielkanoc: 5 sprawdzonych przepisów
W wielu rodzinach pochodzących z Kresów Wschodnich nadal kultywuje się lokalne, dziś ukraińskie, tradycje kulinarne. Ukraińskie dania wielkanocne są pełne symboliki: jajka, mleko, masło to symbole płodności i nowego życia, cukier, bakalie, wanilia to oznaki dobrobytu. Mięsa, wędliny, pasztety, które obowiązkowo pojawiają się na wielkanocnym stole, mają zwiastować bogactwo i wszelką pomyślność.
Pascha
Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, najczęściej przygotowywana z mielonego twarogu z dodatkiem mleka, śmietany, masła, żółtek, cukru, wanilii i bakalii. Tak sporządzona masę najczęściej formuje się na kształt ściętej piramidki lub walca.
Tradycyjna pascha na ciepło
Składniki:
- 500 g białego śmietankowego sera
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 125 ml śmietanki 36%
- drobno pokrojona wanilia lub cukier wanilinowy
fot. Adobe Stock
Ser przetrzyj przez sitko. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietankę. Ogrzewaj masę w garnuszku z grubym dnem prawie do zagotowania (ale nie gotuj!). Zdejmij z ognia, włóż masło i przetarty ser, wanilię. Dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do sitka wyłożonego gazą, nakryj. Obciąż deseczką i postaw w chłodnym miejscu na kilka godzin. Gdy odcieknie serwatka, wyłóż masę i ozdób owocami.
Tradycyjna pascha na zimno
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g twarogu trzy razy mielonego
- 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 425 ml wody
- 3-4 łyżki cukru pudru
- bakalie np. suszone morele, rodzinki (wg. uznania)
- gaza apteczna
fot. Adobe Stock
Żelatynę rozpuść w 125 ml gorącej wody. Ostudź. Morele i rodzynki opłucz wrzątkiem. Morele pokrój w kostkę i wymieszaj z rodzynkami. Gazę podziel na 6 części i wyłóż nią miseczki.
Schłodzoną śmietankę ubij, dołóż do niej ser. Dodaj cukier puder, wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy wsyp owoce. Wymieszaną masę serowo-owocową i przełóż do przygotowanych miseczek. Odstaw na co najmniej na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wyjmij deser z miseczek przy pomocy gazy. Udekoruj pachę, np. musem z mrożonych truskawek.
Paska lub kulich, czyli chlebek paschalny
Paska to tradycyjne danie wielkanocne, bardzo popularne w Ukrainie. Chlebek wpiekany jest w wysokich formach (ale równie dobrze mogą sprawdzić się puszki, np. po brzoskwiniach). Paska może być udekorowana lukrem, różnego rodzaju posypkami oraz napisem XB, czyli Христос Воскресе! (Chrystus Zmartwychwstał!).
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 130 ml mleka
- 5 żółtek
- 150 g masła (roztopione)
- 100 g cukru pudru
- 40 g drożdży
- szczypta soli
- 80 g rodzynek
- 100 ml rumu
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
fot. Adobe Stock
Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i połową mąki. Zaczyn drożdżowy odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie utrzyj żółtka z cukrem, solą, roztopionym masłem i resztą mąki, i połącz z drożdżowym zaczynem. Wyrób ciasto (około pół godziny), a następnie przykryj i zostaw na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj rodzynki lub inne bakalie i rum. Następnie przełóż wyrobione ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i ponownie pozostaw do wyrośnięcia (około 30 min). Przed włożeniem ciasta do piekarnika wierzch możesz posmarować rozmąconym jajkiem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45-60 minut.
Lukier: Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Udekoruj wystudzone ciasto.
Kiszone pomidory
Kiszone pomidory to bardzo popularna warzywna przekąska. Nie jest co prawda typowo wielkanocnym daniem, ale często pojawia się na ukraińskich stołach.
Składniki:
- 2 kg jędrnych pomidorów
- korzeń chrzanu
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu kolorowego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- pół łyżeczki gorczycy
- koper
- zalewa: 2 łyżki soli na 1 litr gorącej wody
fot. Adobe Stock
Delikatnie ponakłuwaj pomidory, a następnie włóż je np. do stoików lub kamionkowych naczyń. Przekładaj je pozostałymi składnikami. Na koniec wlej do pojemników z pomidorami gorąca wodę z solą. Tak przygotowane warzywa odstaw na kilka dni.
Chołodziec
Tradycyjne wielkanocne śniadanie w Ukrainie jest, podobnie jak w Polsce, obfite w potrawy mięsne. Jednym z takich dań, które obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole, jest chołodziec, czyli galareta mięsna.
Składniki:
- 2 nóżki wieprzowe
- 2 średnie golonki wieprzowe
- 5 dużych ząbków czosnku
- 5 ziaren ziele angielskie (około 5 sztuk)
- 3-4 liście laurowe
- 2 marchewki
- sól
- pieprz świeżo mielony
- do dekoracji możesz wykorzystać natkę pietruszki, jajko na twardo, groszek z puszki
fot. Adobe Stock
Umyj mięso i namocz je w zimnej wodzie przez około godzinę. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą, dodaj pozostałe składniki (obraną marchewkę w całości) i gotuj na „wolnym ogniu” do czasu, aż marchewka będzie miękka. Wyjmij marchewkę, a resztę gotuj przez kolejne 4-5 godzin, aż mięso odejdzie od kości i zacznie się rozpadać. Wyjmij mięso, pokrój na małe kawałki. Do miseczek włóż pokrojoną w plasterki marchewkę, jajko na twardo, natkę pietruszki lub groszek i pokrojone na kawałki mięso. Całość zalej wywarem. Gdy wystygnie, włóż mięsną galaretkę do lodówki, aż całkiem stężeje.
Talerz wędlin, mięsa i kiełbas
Trudno podawać przepis na talerz lub półmisek wypełniony po brzegi pachnącymi wędlinami, aromatycznymi i puszystymi pasztetami, kawałkami soczystej pieczeni. Jednak warto o nim wspomnieć, ponieważ jest to charakterystyczny element na ukraińskim świątecznym stole. Wielkanoc jest zakończeniem postu i wierni tradycyjnie spożywają to, czego musieli sobie odmawiać przez ostatnie 40 dni. Dlatego też wśród tradycyjnych, świątecznych dań ukraińskich dojmują słodkości i mięsa w różnej postaci. I oczywiście jajka – symbol płodności i odradzającego się życia.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących mam znajdziesz na naszej stronie.
Zobacz także: