Jak siać rzeżuchę? [INSTRUKCJA]
Ile dni przed Wielkanocą siać rzeżuchę, by pięknie prezentowała się na wielkanocnym stole? Podpowiadamy, kiedy należy to zrobić i jak: będziesz potrzebować tylko nasionek, waty i skorupki jajka. Całość jest bardzo prosta, warto więc zaangażować również dzieci.
- redakcja mamotoja.pl
Rzeżuchę najpierw należy posiać, później można obserwować, jak rośnie, a na końcu delektować się smakiem małych listków! Warto mieć ją na wielkanocnym stole. Rzeżucha ma sporo cennych właściwości: zawiera witaminę C, A, B1, sole mineralne, olejki eteryczne. Ale to nie jedyne jej zalety, wysiana do dekoracyjnych naczyń będzie ozdobą wnętrza. Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc? Musisz pomyśleć o tym już około 10 dni przed świętami.
Jak zasiać rzeżuchę w skorupce jajka
Rzeżuchę uprawiać można na podłożu ziemistym, jednak łatwiejszym sposobem jest posianie jej na wacie lub ligninie. Potrzebne będą:
- opakowanie lub dwa nasion rzeżuchy (ok. 2 zł za torebkę)
- wata lub lignina
- woda
- skorupka jajka
Jak siać rzeżuchę w skorupce jaja - instrukcja
1. Do skorupki jajka włóż watę lub ligninę. Jeśli masz ochotę - możesz też rozłożyć ją na płaskim talerzu albo obłożyć nią zewnętrzną stronę salaterki (wówczas rzeżucha będzie przypominać zieloną górkę).
2. Zwilż watę wodą. Rozsyp nasiona. Postaraj się zrobić to w miarę równomiernie, by nie było „łysych” miejsc. Spryskaj je wodą.
3. Przez cały okres uprawy podlewaj ją wodą (trzeba to robić codziennie, bardzo ważna jest tu regularność).
Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc?
Jak długo kiełkuje rzeżucha? Okres jej uprawy trwa około 1,5 tygodnia, jednak pierwsze nasiona kiełkują już po 2–3 dniach. Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawisz ją w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ok. 10 dniach można ją już ścinać i jeść. Jeśli chcesz mieć piękną ozdobę na wielkanocnym stole – listki rzeżuchy zetnij dopiero w niedzielę.
Zobacz też: