Reklama

Za odczuwany przez nas ostry smak odpowiedzialna jest kapsaicyna. Ten naturalny związek chemiczny z grupy alkaloidów znajduje się np. w papryczkach chili, kurkumie, czarnym pieprzu, pieprzu syczuańskim, curry, imbirze, chrzanie czy czosnku. Kapsaicyna pobudza znajdujące się w jamie ustnej receptory smakowych, wywołując uczucie bólu i pieczenia. Czy ten sygnał alarmowy wysyłany przez nasz organizm oznacza, że ostre jedzenie nie jest zdrowe?

Reklama

Ostre jedzenie: czy szkodzi?

Ostre jedzenie nie szkodzi, jeśli… nie ma medycznych wskazań do ograniczenia spożywania pikantnych dań i produktów zawierających kapsaicynę. Najczęstszym przeciwskazaniem są wrzody żołądka lub inne problemy ze strony układu pokarmowego, a także moczowego. W takich przypadkach najlepiej zasięgnąć konsultacji medycznej. Ostre, pikantne jedzenie może również wypłynąć na pojawienie się problemów z cerą.

W przypadku osób ciężarnych nie ma zasadniczo przeciwwskazań do jedzenia pikantnych potraw (pikantna dieta nie zwiększa ryzyka przedwczesnego porodu), szczególnie jeśli wcześniejsza dieta obfitowała w produkty zawierające kapsaicynę. Najczęściej jednak jest zalecana zasada złotego środka: ciężarne mogą jeść ostre jedzenie, lecz w umiarze.

Okazjonalne spożywanie ostrych potraw, kiedy układ trawienny nie jest przyzwyczajony do większej ilości kapsaicyny, może zakończyć się zgagą, bólem brzucha lub wzdęciem.

Kto nie powinien jeść ostrego jedzenia?

Z pikantnego jedzenia powinny zrezygnować:

  • osoby z problemami z układem pokarmowym;
  • osoby ze stanami zapalnymi błony śluzowej przewodu pokarmowego;
  • osoby cierpiące z powodu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy;
  • osoby chore na zespół jelita drażliwego;
  • osoby cierpiące na refluks;
  • osoby z ostrymi stanami zapalnymi skóry;
  • matki karmiące piersią.

Ostre jedzenie: jaki ma wpływ na organizm?

Niezależnie od indywidualnych preferencji smakowych pikantne potrawy wpływają na organizm. Ostre jedzenie:

  • przyśpiesza metabolizm (a tym samym wspiera odchudzanie);
  • sprawia, że szybciej odczuwamy sytość;
  • rozgrzewa organizm np. stawy czy mięśnie;
  • działa napotnie, wspomagając termoregulację.

Stosowane w niewielkich ilościach ostre przyprawy, np. pieprz, imbir, czosnek czy curry mogą być składnikiem zdrowych przekąsek dla dzieci.

Ostre jedzenie: na co wpływa?

Kapsaicyna zawarta w produktach roślinnych jest stałym elementem zdrowego jedzenia, a ze względu na właściwości lecznicze jest również powszechnie stosowana w medycynie.

Jakie działanie ma kapsaicyna?

  • przeciwnowotworowe: niszczy niektóre komórki nowotworowe i hamuje rozrost guzów rakowych;
  • zmniejsza ból i sztywności mięśni oraz stawów;
  • działa przeciwzapalne i antybakteryjnie;
  • wzmacnia ściany mięśnia sercowego;
  • poprawia krążenie – rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko nadciśnienia;
  • obniżają ryzyko zawału serca;
  • poprawia samopoczucie poprzez wpływ na produkcję tzw. hormonów szczęścia: serotoniny, dopaminy i endorfin;
  • poprawia trawienie poprzez zwiększenie wydzielania śliny i produkcji kwasów trawiennych;
  • redukuje zły cholesterol LDL;
  • zapobiega miażdżycy;
  • zmniejsza ryzyko hiperinsulinemii (wysokiego stężenia insuliny we krwi);
  • zmniejsza apetyt oraz odczuwanie głodu i bólu;
  • działa antyoksydacyjnie.

Pamiętaj jednak, że ostry smak kapsaicyny nie sprawi, że tłuste, niezdrowe jedzenie np. typu fast food stanie się zdrowsze. Niestety, to tak nie działa. Co więcej, ostre jedzenie zawierające kapsaicynę nie jest magicznym środkiem zwalczającym niektóre dolegliwości. Może być jednak spożywane wspomagająco po uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama