Kiedy nadchodzi sezon na przeziębienia, warto uzbroić się w produkty wspierające odporność, najlepiej naturalne. Poznaj naturalne remedium na infekcje – syrop z imbiru, cytryny, miodu oraz wersję imbirowego syropu wzbogaconą o kurkumę. Czy każdy może korzystać z prozdrowotnych właściwości imbiru?

Reklama

Syrop z imbiru, cytryny, miodu oraz kurkumy: właściwości zdrowotne

Połączenie tych naturalnych składników – imbiru, cytryny, miodu oraz kurkumy – to prawdziwa bomba przeciwwirusowa.

  • Imbir: ma właściwości rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwzapalne i wykrztuśne. Jest bogaty w kwas foliowy, witaminę C i witaminę E.
  • Cytryna: źródło naturalne witaminy C, która poprawia wchłanialność żelaza i poprawia pracę układu odpornościowego.
  • Miód: ma właściwości antybakteryjne i wykrztuśne.
  • Kurkuma: ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe.

Syrop z imbiru, cytryny i miodu: przepis

Składniki:

  • Łyżka startego korzenia imbiru
  • Sok z jednej, wyciśniętej cytryny
  • 100 ml miodu płynnego

Wykonanie: Umyj cytrynę i imbir. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę obierz i wyciśnij z niej sok. Przelej sok do małego słoiczka, po czym dodaj do niego miód i imbir. Dokładnie zamieszaj składniki, zakręć wieczko słoika i odstaw go w ciemne miejsce na całą dobę. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Przechowuj go w lodówce przez maksymalnie tydzień.

Syrop z imbiru, cytryny, miodu i kurkumy: przepis

Składniki:

Zobacz także
  • Łyżka startego korzenia kurkumy (może być też kurkuma w proszku)
  • Łyżka startego korzenia imbiru
  • Sok z jednej, wyciśniętej cytryny
  • 120 ml miodu płynnego
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie: Umyj cytrynę, imbir i kurkumę. Imbir i kurkumę obierz cienko ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę obierz i wyciśnij z niej sok. Przelej sok do małego słoiczka, po czym dodaj do niego miód, imbir i kurkumę, na koniec wsyp pieprz. Dokładnie zamieszaj składniki, zakręć wieczko słoika i odstaw go w ciemne miejsce na całą dobę. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Przechowuj go w lodówce do maksymalnie tygodnia.

UWAGA: Kurkuma bardzo barwi – jeśli chcesz uniknąć pomarańczowych palców, przed obraniem kurkumy włóż rękawiczki. Jeśli przygotowujesz syrop z dodatkiem kurkumy, nie pomijaj pieprzu – podbija on prozdrowotne właściwości kurkumy.

Jak stosować syrop z imbiru, cytryny, miodu oraz kurkumy?

Dawkowanie syropu z imbiru, cytryny, miodu i kurkumy:

Dla osoby dorosłej wystarczy jedna łyżka stołowa dziennie. Jeśli czujesz, że bierze cię przeziębienie, zwiększ dawkę do trzech łyżek dziennie. Taki syrop, zwłaszcza w wersji z kurkumą, jest naprawdę pikantny, dlatego też warto go rozrobić z wodą czy herbatą. Pamiętaj jednak o tym, że miód traci znaczną część swoich zdrowotnych właściwości, jeśli ma styczność z wysoką temperaturą. Zanim dodasz syropu do herbaty, poczekaj, aż ostygnie ona do temperatury pokojowej.

Co z dziećmi? Czy można podać im imbirowo-miodowy syrop? Wszystkie składniki, które wymienione zostały w przepisie, można podać dziecku, które ukończyło 12 miesięcy. Należy mieć jednak na uwadze, że imbir, pieprz i kurkuma nadają syropowi ostrego smaku, dlatego też, zanim podasz go dziecku, koniecznie skonsultuj się z pediatrą.

Syrop z imbiru, cytryny, miodu oraz kurkumy: przeciwwskazania

Imbirowo-miodowy syrop nie może być stosowany przez każdego. Osoby borykające się z refluksem żołądkowym, nadkwasotą, wrzodami żołądka czy kamieniami żółciowymi nie powinny spożywać takiego naturalnego specyfiku, podobnie jak cukrzycy i osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe. Ciężarne również powinny z niego zrezygnować ze względu na wysoką zawartość kurkumy, która wchodzi w reakcję niepożądaną z niektórymi lekami i niestety, może też wywołać przedwczesny poród.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama