Curry (Przyprawa) - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe

Curry (Przyprawa) może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje curry (przyprawa). Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Alergie krzyżowe
Jeśli uczula Cię curry (przyprawa), możesz mieć uczulenie na:

Pod względem uczuleniowym należy do tej samej grupy co: anyż, koper, kminek, kolendra, pieprz i papryka. Co łączy te produkty? Zespół pyłkowo-pokarmowy seler-bylica/brzoza-przyprawy. U osób uczulonych na pyłki bylicy i brzozy lub selera może występować alergia krzyżowa na wymienione wyżej przyprawy. Jej objawem są dolegliwości ze strony układu pokarmowego typowe dla alergii pokarmowej, ale również problemy z oddychaniem czy skórne. Przyprawy nie należą do częstych alergenów, nie można ich jednak lekceważyć ze względu na ich powszechną obecność w wielu produktach spożywczych. Użycie niektórych ziół u osób uczulonych może wywołać objawy wstrząsu anafilaktycznego.

Redakcja poleca

REKLAMA