Mąki - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe

Mąki może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje mąki. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Alergie krzyżowe
Jeśli uczula Cię mąki, możesz mieć uczulenie na:
Dodatkowe alergeny to:

Pszenna, żytnia i owsiana. Alergia na pszenicę może występować w reakcji krzyżowej na żyto, owies czy ryż. Uczulenie może objawiać się zarówno katarem, uczuciem zatkanego nosa, jak i zmianami skórnymi, które pojawiają się np. podczas wyrabiania ciasta z mąki, na którą jesteśmy nadwrażliwi. Przy uczuleniu na pszenicę możliwe jest też pogorszenie samopoczucia, osłabienie. Pszenica i żyto zawierają gluten, który u dzieci może wywoływać chorobę trzewną nazywaną celiakią (sprawdź: Jak podawać gluten dziecku?). Alergia na ryż występuje rzadko i jest spowodowana reakcją krzyżową na pyłki roślin (trawy i zboża)

Redakcja poleca

REKLAMA