dieta w ciąży, jedzenie w ciąży, ciąża, zdrowie a ciąża, witaminy w ciąży, co jeść w ciąży
Fotolia
Dieta w ciąży

W ciąży nawet śniadanie powinno być ciepłe

Pewnie to już wiesz, że w ciąży unika się cukru, mało soli i rzadko pija kawę. Ale to nie wszystko. Ciąża to nie tylko czas ograniczeń, ale też czas dobrych wyborów. Zobacz, dlaczego powinnaś postawić teraz na tradycyjne przepisy, spokój przy stole i ciepłe śniadania.
dr Preeti Agrawal
dr n. med. Preeti Agrawal
Konsultacja merytoryczna
Jedzenie, także w ciąży, to przyjemność – na pewno podpisujesz się pod tą opinią. Nie pozostaje zatem nic innego, niż jeść tak, by czuć przyjemność nie tylko w trakcie posiłku, ale po jego zakończeniu i długo, długo potem i wybierać menu, które przyniesie korzyść i mamie, i dziecku. Najwyższy czas wcielić w życie sześć zasad zdrowego żywienia. Bez obaw – „zdrowo" może również znaczyć „smacznie".

1. Ciepłe danie nawet rano

W ciąży ważny jest nie tylko ciepły obiad. Również na śniadanie warto zjeść ugotowaną ciepłą potrawę. Takie dania jak owsianka, kasza jaglana z orzechami, suszonymi owocami pomogą od samego rana wzmocnić organizm. Zastanawiasz się, dlaczego nie możesz czerpać sił z chłodnego twarożku, kanapek czy muesli z zimnym mlekiem? To proste – na ogrzanie chłodnego jedzenia organizm musi zużyć sporo energii, co zamiast wzmacniać, osłabia. 

2. Przyrządzone zgodnie z tradycją

Daniem z kuchni kalifornijskiej możesz zabłysnąć na rodzinnym obiedzie, ale na co dzień kobieta w ciąży powinna jadać potrawy tradycyjne, odpowiednie dla strefy klimatycznej, w której mieszka (zimą gęstsze pożywne zupy gotowane pod przykryciem, by zgromadziło się w nich więcej energii, latem – lżejsze, rzadsze i odkryte podczas gotowania). Najlepiej przyrządzaj je z produktów sezonowych (zimą – kiszona kapusta, ogórki, buraki, suszone owoce; wiosną – nowalijki; latem – truskawki, czereśnie, wiśnie; jesienią –  pomidory czy dynie). 

3. Urozmaicone

Choć kasza jaglana jest bardzo zdrowa, nie możesz jej jeść na okrągło. Pamiętaj o pełnoziarnistym makaronie, ryżu, ziemniakach i innych rodzajach kasz. Ulubioną chudą pierś z kurczaka zastąp od czasu do czasu indykiem, kaczką, wołowiną. Nie zapominaj również o rybach, które doskonale wpływają m.in. na rozwój mózgu nienarodzonego dziecka.

4. Przyrządzane i zjadane w spokoju

Czy wiesz, że stres podczas przyrządzania posiłku sprawia, że jedzenie staje się mniej smaczne? To nie są czary. Spokój sprzyja skupieniu na tym, co robisz. Zestresowana zapomnisz dodać tymianku, za późno zmniejszysz temperaturę pod garnkiem, w porę nie zamieszasz, nie odparujesz. A od takich drobiazgów często zależy ostateczny smak i wartości odżywcze potrawy. Spokój wskazany jest także podczas posiłków. Jedząc na siedząco, powoli przeżuwając każdy kęs, unikniesz wzdęć czy bólów brzucha, o których kobieta w ciąży wolałaby zapomnieć. 

5. We właściwych proporcjach

W czasie ciąży podstawą jedzenia powinny być produkty zbożowe (kasze, płatki, pełnoziarniste pieczywo), które zawierają ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Na drugim miejscu postaw produkty bogate w białko, czyli mięso (pamiętaj, że nie trzeba go jeść codziennie), ryby (np. tłuste ryby morskie czy  pstrągi), nabiał (w ciąży polecany jest kefir, jogurt, śmietana, masło, ser owczy, naturalny biały ser). Kolejna grupa to warzywa. Są źródłem witamin i składników mineralnych, jedz je 5–6 razy dziennie, na surowo i w gotowanych daniach. Uzupełnieniem warzyw są owoce (świeże i suszone). Wbrew pozorom nie możesz z nimi przesadzić. Powinny stanowić tylko 5 proc. pożywienia, bo zawierają fruktozę, czyli cukier, którego nadmiar nie jest wskazany.

Zobacz także: Dieta w ciąży – miesiąc po miesiącu

6. Nieprzetworzone i świeże

Polska żywność ma dobrą opinię pod względem jakości. Jednak wśród wielu produktów znajdziesz takie, które szczególnie warto jeść w ciąży. Co je wyróżnia? Nie zawierają sztucznych dodatków, są nieprzetworzone, świeże (zimą sprawdzą się też mrożonki) i kupowane w pewnym miejscu, np. warzywa i owoce u dostawcy, który ogranicza stosowanie chemii. Unikaj gotowych dań, które wymagają tylko podgrzania, zup w proszku czy fast foodów. Jeśli lubisz mięso, gotowe wędliny zastąp pieczonym lub duszonym w domu mięsem. Jeżeli kupujesz nieznane wcześniej produkty, uważnie czytaj etykiety. Im krótszą zawierają listę składników, tym lepiej to o nich świadczy.

Obejrzyj film: Czy wystarczy sparzyć skorupkę jaja, by pozbyć się sallmonelli – wyjaśnia Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW, ekspert Farmio 
 

Czy można jeść truskawki w ciąży? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać alergię u dziecka?)

dziecko, karmienie, kuchnia, łyżeczka
Dieta
Co wiesz o karmieniu dziecka - test
Pytań jest sporo. A o właściwą odpowiedź nie zawsze łatwo. Teraz jest okazja. Sprawdź swoją wiedzę o karmieniu malca.

    var pyt = new Array(0); var odp = new Array(0); var pkt = new Array(0); var prawidlowe = new Array(0); var odpowiedzi = new Array(0); pyt[0]=' W pierwszym roku życia można doprawiać maluchowi dania: '; odp[0] = new Array(0) odp[0][0]='koperkiem'; odp[0][1]='solą'; odp[0][2]='cukrem'; prawidlowe[0] = '0'; odpowiedzi[0] = ' DOBRA ODPOWIEDŹ: koperkiem Najwcześniej, bo już około ósmego–dziewiątego miesiąca życia, dziecko może spróbować odrobinę bardzo drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki dodanych do zupki jarzynowej (możesz je zmiksować z jarzynami, jeśli boisz się, że nie uda ci się ich drobno posiekać). Natomiast sól i cukier są niepożądane w pierwszym roku życia. Nerki dziecka niezbyt dobrze radzą sobie solą, bo razem z nią jest wchłaniana duża ilość wody, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Sód pogarsza też przyswajanie wapnia. Specjaliści dopuszczają dodawanie niewielkich ilości soli do potraw dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Podobnie jest z cukrem, który sprzyja próchnicy i nadwadze. Lepiej przyzwyczajać maluszka do naturalnego smaku potraw przygotowywanych z różnych warzyw, mięs i owoców.'; pyt[1]=' Zsiadłe mleko można podać: '; odp[1] = new Array(0) odp[1][0]='w 11–12. miesiącu życia'; odp[1][1]='po pierwszych urodzinach'; odp[1][2]='dopiero w trzecim roku życia'; prawidlowe[1] = 0; odpowiedzi[1] = ' DOBRA ODPOWIEDŹ: w 11–12. miesiącu życia Zsiadłe mleko maluszek może dostać w tym samym czasie co inne przetwory mleczne, np. jogurt, kefir, czyli w 11–12. miesiącu życia. Są one łatwiej strawne niż słodkie mleko. Ale mają też inne zalety. Przetwory zawierające bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną w jelitach i wspomagają pracę układu pokarmowego.'; pyt[2]=' Dziecko może być wyłącznie na piersi przez pierwsze: '; odp[2] = new Array(0) odp[2][0]='osiem–dziewięć miesięcy';...

dieta w ciąży, witaminy w ciąży, zimowa dieta w ciąży, zimowe produkty, warzywa dla ciężarnej
Fotolia
Dieta w ciąży
7 produktów, które zimą podkręcą ciążową dietę
Zima to nie jest łatwy czas na zdrową dietę. Ale nawet kiedy trudniej o świeże owoce i warzywa, prawidłowe odżywianie jest możliwe. Wystarczy, że wybierzesz te produkty, które dla przyszłej mamy mają szczególną wartość.

Nawet jeśli lekarz przepisał ci preparat witaminowo-mineralny, nie możesz czuć się zwolniona ze zdrowego odżywiania. Pigułka to jedna, a zdrowe jedzenie to druga, właściwie najważniejsza droga, poprzez którą dziecko może otrzymywać składniki potrzebne do rozwoju. Dietą w ciąży programujesz też jego zdrowie na przyszłość. Martwisz się, że zimą zdrowe odżywianie staje się bardzo trudnym zadaniem? Nie do końca. Ważne składniki odżywcze możesz znaleźć w pozornie zwyczajnych produktach. Sprawdź, co warto teraz jeść.   1. Buraczki Zdecydowanie nie są doceniane. Tarte, w barszczyku albo w sałatce ze śledziami to nie tylko tradycyjne zimowe dania, ale również cenne źródło kwasu foliowego. Wiesz, jak ważny jest to składnik diety przyszłej mamy. Tak ważny, że na wszelki wypadek trzeba go uzupełniać, łykając przepisany przez lekarza preparat. Dbając o jego właściwy poziom, warto pamiętać również o  naturalnych źródłach  kwasu foliowego.  Co jeszcze warto jeść: awokado, pestki dyni i słonecznika, migdały, brukselkę, szpinak, sałatę. Wypróbuj przepis na: Zupę z buraczkami i fasolką   2. Żurawina To jeden z niewielu świeżych zimowych owoców. Zbiera się ją późną jesienią i dość długo można przechowywać. Kisiel z żurawin, sok warto jeść i pić ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza. Organizm malucha potrzebuje go do tworzenia krwi, chroni dziecko i mamę przed anemią , sprzyja wytwarzaniu kolagenu, czyli białka niezbędnego do budowy chrząstek, kości, mięśni, naczyń krwionośnych. Pomaga w osiągnięciu prawidłowej masy ciała w chwili narodzin. Niedobór witaminy C może grozić np. przedwczesnym porodem. Co jeszcze warto jeść: brokuły, świeżą i suszoną natkę pietruszki, pomarańcze. Wypróbuj przepis na: Pieczone jabłko z żurawiną i miodem 3....

kuchnia, ciąża, kobieta, mama, jedzenie
Dieta w ciąży
7 sposobów na lepszą dietę w ciąży
W ciąży kieruj się prostą zasadą: gdy coś jesz, to samo je dziecko. Dlatego jakość produktów, z których przyrządzasz posiłki, ma teraz ogromne znaczenie.

1. W ciąży przestaw się na zdrowe śniadania Zwykle wypijałaś duszkiem kawę i zagryzałaś zwykłym pieczywem? Teraz od rana stawiaj na zdrowe produkty, do który należą: naturalny sok z owoców, pełnoziarniste płatki, świeże owoce, orzechy, np. dorzucone do muesli polanego kefirem lub naturalnym jogurtem. Kasza jaglana z suszonymi owocami, owsianka z mlekiem to pyszny zastrzyk energii, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień. Jeśli masz ochotę na herbatę, nie parz mocnej i zaakceptuj jej naturalny smak.   2. Miej przy sobie coś do jedzenia Zdrowa dieta w ciąży może też uwzględniać przekąski, a także zachcianki , ale tylko te, które są zdrowe. Staraj się zawsze mieć pod ręką własne zdrowe przekąski : np. świeże lub suszone owoce, malutkie kanapki jarzynowe, kilka ryżowych sucharów albo marchewkę.   3. Zaczynaj posiłki w odpowiedni sposób Posiłki najlepiej rozpoczynać sałatką z warzyw sezonowych, przyprawionych oliwą z oliwek, solą morską z ziołami albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Dieta w ciąży bogata w te składniki sprawi, że nie będziesz się czuła ociężale.   4. Nie gotuj za długo potraw Gotuj na parze, grilluj albo szybko podsmażaj. Unikaj smażenia w głębokim tłuszczu i długiego gotowania, które pozbawia potrawy cennych witamin. Sprawdź: 10 najważniejszych witamin i minerałów w ciąży   5. Nie namaczaj warzyw Zwłaszcza warzyw liściastych. Moczenie ich w wodzie oznacza wielką stratę witamin. Gdy będziesz przygotowywać sałatkę, pokrój sałatę kilka minut przed jej podaniem. Poznaj: 4 suplementy, które musisz przyjmować w ciąży   6. Nie zapominaj o białku Postaraj się, by w twojej codziennej diecie były dwie lub trzy porcje białka roślinnego, pełnego ziarna zbóż, jak również owoców, warzyw i jarzyn. Możesz również podnieść wartość białkową swoich posiłków,...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko
Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!
Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka
Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz