Rabarbar to warzywo, którym możemy cieszyć się wyjątkowo krótko. Ci, którzy przepadają za jego aromatem i charakterystycznym smakiem, w sezonie dbają o to, by zamrozić odpowiednią ilość pokrojonego w kosteczkę przysmaku. Po rabarbar też chętnie sięgają ciężarne, które mają nagłą ochotę na coś kwaśnego, co pomoże im przełamać ciążowe nudności. Często jednak można usłyszeć, że to nie jest dobry pomysł. Czy rzeczywiście kobieta w ciąży powinna unikać jedzenia rabarbaru?

Reklama

Spis treści:

Rabarbar w ciąży: jeść czy nie?

Czy po rabarbar sięgamy wyłącznie z sentymentu do kompotu u babci czy niedzielnego kruchego ciasta z rabarbarem? Czy może jedzenie tego warzywa ma też jakieś korzyści dla naszego organizmu? Okazuje się, że tak właśnie jest. Natura wyposażyła rabarbar w całą gamę właściwości zdrowotnych – dlatego nasz organizm sam czasem może się o niego „upominać”.

Właściwości zdrowotne rabarbaru nie są bez znaczenia również dla kobiet w ciąży, za sprawą:

  • Witaminy K (odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, zdrowe kości i zęby),
  • Witaminy A (korzystnie wpływa na: wzrok, gojenie się ran, piękną skórę)
  • Witaminy C (zapewniającej odporności na infekcje),
  • Witaminy E (nie bez powodu zwanej witaminą młodości),
  • Kwasu foliowego (bardzo ważnego dla rozwoju dziecka),
  • Potasu (odpowiada za gospodarkę wodną w organizmie),
  • Błonnika (ważny dla prawidłowej przemiany materii).

To powody, dla których bez obaw możesz sięgać po ciasto czy placuszki z rabarbarem oraz rabarbarowy kompot. Nawet gdy jesteś w ciąży lub gdy karmisz dziecko piersią. Jest tylko jedno „ale”.

Zobacz także

Szczawiany w rabarbarze: czy są groźne dla kobiet w ciąży?

Jeśli usłyszysz, że w ciąży nie wolno ci jeść rabarbaru, prawdopodobnie ma to związek z obecnością szczawianów, substancji które odpowiadają za charakterystyczny orzeźwiający smak rabarbaru. Występują w roślinach, by odstraszyć owady, które w innym wypadku nie mogłyby im się oprzeć. A czy są szkodliwe dla ludzi? Szczawiany dostarczone do organizmu w dużej ilości rzeczywiście mogą utrudniać przyswajanie:

  • wapnia,
  • żelaza,
  • magnezu.

Pierwiastki te są wyjątkowo ważne dla kobiet w ciąży, stąd przekonanie, że nie powinny one jeść ani rabarbaru, ani szczawiu, ani botwinki. A także nie powinny pić kakao ani długo parzonej czarnej herbaty.

Jednocześnie, należy pamiętać, że by rabarbar spowodował problemy ze zdrowiem (niedobory wapnia, żelaza, magnezu lub kamicę szczawianową), trzeba go zjeść naprawdę dużo. Jeśli więc nie zamierzasz przechodzić w ciąży na rabarbarową dietę – nie musisz obawiać, że to warzywo ci zaszkodzi.

Jeśli obawiasz się zgubnego wpływu szczawianów, warto pamiętać, że występuje on nie tylko w roślinach. Powstaje on również w organizmie człowieka – zwłaszcza gdy spożywamy za dużo mięsa.

Uwaga na liście rabarbaru (nie tylko w ciąży!)

I jeszcze jedno. O ile w łodygach rabarbaru nie ma szczawianów w stężeniu takim, który mógłby ci poważnie zaszkodzić – liście rabarbaru są zdecydowanie bardziej toksyczne. Dlatego jeśli kupisz pęczek rabarbaru wraz z liśćmi, podczas krojenia warzywa po prostu wyrzuć tę jego część do kosza. Bez względu na to czy jesteś w ciąży czy nie.

Źródła:

M. Kalemba-Dróżdż: Czy szczaw powoduje kamicę szczawianową? Przegląd czynników dietetycznych wpływających na ryzyko wystąpienia tej choroby. „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu”, 2020, nr 1 (26)

E. Jabłońska-Ryś: Wpływ sposobu parzenia niektórych rodzajów herbat na zawartość w nich szczawianów rozpuszczalnych. „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2012, nr 80 (1)

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama