Potas – dzienne zapotrzebowanie

Kobieta w ciąży dziennie potrzebuje około 2 g potasu. Najczęściej jest on dostarczany wraz z pożywieniem. Ważne! Zapotrzebowanie na spożycie potasu wrasta wraz ze wzrostem spożycia sodu.

Reklama

Jakie znaczenie dla organizmu ma potas?

Potas odpowiada za prawidłowe nawodnienie i utlenienie organizmu, reguluje równowagę sodowo-potasową, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Wraz z magnezem reguluje skurcze i rozkurcze mięśni, obniża ciśnienie krwi, reguluje rytm serca. Potas pobudza wydzielanie insuliny, pomaga w usuwaniu z organizmu ubocznych produktów przemiany materii, pobudza trawienie. Warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego.

Zobacz także: Jedzenie na wakacjach - 10 ciążowych zasad

Czym może się objawiać niedobór potasu?

Niedobór potasu (czyli hipokaliemia) może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia. Brak tego pierwiastka może być spowodowany, na przykład przewlekłą biegunką, wymiotami (poranne mdłości) czy nadmiernym poceniem się. Na niedobór potasu cierpią również osoby chorujące na nerki, mające rozległe oparzenia czy przyjmujące preparaty i leki obniżające ten pierwiastek (np. kortyzol, tetracykliny, wyciąg z lukrecji).
Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia choroby nadciśnieniowej, co jest niezwykle niebezpieczne w okresie ciąży dla rozwijającego się płodu.
Niedobór potasu objawia się: zaburzeniami pracy mięśnia sercowego (migotanie komór, arytmia), zawrotami głowy, kołataniem serca, nerwowością, podwyższeniem poziomu cholesterolu, obrzękami, bezsennością, łamliwością kości, skurczami mięśni, a nawet - w przypadku młodych ludzi - zahamowaniem wzrostu. Mogą również pojawić się trudności w oddychaniu, zatrzymanie moczu, niedrożność jelit (z powodu porażenia mięśni gładkich jelit).
Polecamy: Jak się objawia hipokalemia?

Czy nadmiar potasu może nam zaszkodzić?

Bardzo wysokie stężenie tego pierwiastka w organizmie (hiperkaliemia) może stanowić zagrożenie życia. Zwykle wiąże się on z nadmiernym spożyciem potasu w preparatach farmaceutycznych lub zaburzeniami w pracy nerek (niewydalanie tego pierwiastka wraz z moczem). W przypadku wysokich stężeń potasu w organizmie może dojść do zachwiania równowagi płynów w organizmie, zaburzenia pracy nerek i serca.
Nadmiar potasu objawia się mrowieniem w okolicy ust i języka, mrowieniem nóg, osłabieniem siły rąk, zaburzeniami czucia, metalicznym posmakiem w ustach, a także apatią.

Zobacz także

Polecamy: Jod w ciąży ważny jak kwas foliowy. Skąd go brać?

Reklama

Co jest najlepszym źródłem potasu?

Najlepszym źródłem potasu w diecie są: ryby, jajka, rośliny strączkowe (fasola, groch, bób, soczewica, ciecierzyca), pomidory, ziemniaki, orzechy, pietruszka, warzywa strączkowe (soja, fasola), suszone owoce (śliwki, morele), kasza gryczana oraz banany, awokado, czekolada, kakao, drób.
Wróć do talerza

Reklama
Reklama
Reklama