Co jeść w ciąży – 1 trymestr jest wyjątkowy, bo wtedy zachodzi organogeneza, czyli kształtują się wszystkie narządy twojego dziecka. Podczas dziewięciu miesięcy ciąży twoje dziecko z zarodka wielkości ziarenka maku staje się prawie czterokilogramowym, półmetrowym, dorodnym... kabaczkiem. Nic dziwnego, że jego potrzeby się zmieniają. Naucz się komponować nieco inny jadłospis w każdym z trymestrów ciąży, aby zapewnić maleństwu jak najlepsze warunki do rozwoju. Sprawdź, co jeść w ciąży w 1 trymestrze.
Dieta w ciąży 1. trymestr
W pierwszych trzech miesiącach ciąży przyszła mama powinna sięgać po zielone warzywa liściaste bogate w kwas foliowy oraz witaminę E. Powinnaś jeść dużo białka, zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Tłuste ryby morskie mają dużo witaminy D, zawierają również niezwykle cenny dla przyszłej mamy jod oraz kwasy tłuszczowe. Jedz do woli różnorodne warzywa i owoce, bogate w witaminy i składniki mineralne, np. fosfor, fluor, selen, magnez, miedź.
Z uwagi na choroby, które są szczególnie niebezpieczne na początku ciąży, w pierwszym trymestrze wystrzegaj się natomiast:
- surowego mięsa i surowych ryb (częste źródła zakażenia toksoplazmozy);
- serów pleśniowych (w których mogą być zarazki listeriozy);
- niedogotowanych lub surowych jajek, niedopieczonego drobiu (bywają skażone salmonellozą).
Unikaj też mięsa z dużych ryb (lepiej wybierać te mniejsze, gdyż akumulują mniej szkodliwych substancji) oraz mięs o niewiadomym pochodzeniu i wędlin (to wysoko przetworzony produkt zawierający różne dodatki).
Jak odżywiać się w pierwszym trymestrze ciąży
W pierwszym trymestrze ciąży zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta nieznacznie, bo tylko o 150 kcal. Specjaliści twierdzą, że nie ma potrzeby jadać więcej niż przed ciążą, ale warto zwracać uwagę na to, aby kalorie pochodziły z różnych grup produktów i ich nie brakowało. Dowiedziono bowiem, że niedostateczne odżywienie płodu może w dorosłym życiu sprzyjać: nadciśnieniu tętniczemu, nietolerancji glukozy, otyłości i chorobie niedokrwiennej serca.
Co jeść w pierwszym trymestrze ciąży
Odżywianie w pierwszym trymestrze ciąży powinno obejmować 6 grup produktów. Jednak ilości produktów z poszczególnych grup znacznie się różnią. Dieta w ciąży w 1 trymestrze powinna obejmować każdego dnia:
- 8 porcji produktów zbożowych – porcja to kromka chleba lub 3 łyżki kaszy albo ryżu;
- 4 porcje warzyw – porcja to 100 g ziemniaków lub dowolnych warzyw;
- 3 porcje owoców – porcja obejmuje 100 g owoców;
- 3 porcje produktów mlecznych – porcja to szklanka mleka lub mlecznego napoju typu kefir, jogurt lub 2 plastry żółtego sera albo 100 g twarogu;
- 3 porcje tłuszczu – jedna porcja to łyżka albo trzy łyżeczki oleju lub oliwy;
- 1 porcję mięsa lub ryb – porcja to 150 g.
Przestrzegając tych ilości poszczególnych produktów, będziesz mieć pewność, że twoja dieta jest zarówno odpowiednio kaloryczna, jak i pełnowartościowa – dla ciebie i dla dziecka.
Dieta w ciąży 1 trymestr a zapotrzebowanie dziecka
Pierwsze trzy miesiące ciąży to okres najbardziej intensywnych zmian. Zapłodnione jajo wędruje do macicy, zagnieżdża się i zaczyna dzielić. Powstaje łożysko, pępowina i worek owodniowy. Maleńkie komórki zarodka stają się coraz bardziej zróżnicowane, by dać początek wszystkim organom wewnętrznym. Tworzy się układ nerwowy i krwionośny, powstaje zawiązek serca – od 21. dnia bije ok. 120-140 razy na minutę. W kilkumilimetrowym ciałku mieszczą się nerki, wątroba, przewód pokarmowy i płuca. W drugim miesiącu ciąży zarodek zmienia wygląd – „traci” ogonek upodabniający go do kijanki. Kształtują się nóżki oraz rączki wraz z paluszkami i liniami papilarnymi. W trzecim miesiącu główka dziecka jest już wyraźnie zarysowana. Widać nosek, policzki i wargi maleństwa. Jego oczka, dotąd osadzone blisko uszu, zbliżają się do siebie. A uszka przesuwają się do góry. Powstaje żuchwa i zawiązki zębów mlecznych. Tworzy się kręgosłup oraz żebra. Pod koniec pierwszego trymestru dziecko waży ok. 40-60 gramów i ma 8-11 centymetrów długości.
W tym okresie organizm płodu potrzebuje wielu składników budulcowych i odżywczych. Do najważniejszych należą:
- pełnowartościowe białko (a dokładniej mówiąc, zawarte w nim różnorodne aminokwasy),
- tłuszcze (szczególnie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3),
- kwas foliowy oraz wiele witamin z grupy B niezbędnych do budowy komórek nerwowych,
- cukry jako źródło energii,
- witamina D potrzebna do budowy kości i zębów. Wraz z krwią maleństwu należy również dostarczyć dużo tlenu, który witamina D pomaga rozprowadzać,
- witamina E, chroniąca także przed poronieniem.
Sprawdź także: