
Monika Mrozowska dbając o zdrowie kobiet w ciąży podpowiada, jak przygotować aromatyczne ziemniaki z rozmarynem polane jogurtem i posypane pomidorami i dużą ilością natki pietruszki , która wzbogaci nasze danie w cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy i witaminę C. Dlaczego kobiety w ciąży powinny spożywać produkty bogate w magnez? Magnez jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu , zwłaszcza w trzecim trymestrze, kiedy zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Magnez w ciąży jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, ponieważ pomaga budować i naprawiać tkanki , kości, rozluźnia mięśnie, zapobiega skurczom i bierze udział w prawidłowym tworzeniu się kory mózgowej i tkanek płodu. Niedobór magnezu w ciąży może spowodować przedwczesny poród i urodzenie się dziecka o niskiej masie. Jakie są źródła magnezu? Chcąc wzbogacić dietę kobiety w ciąży w magnez warto jeść produkty z pełnego ziarna , nasiona (pestki dyni, słonecznika, migdały) i rośliny strączkowe . Magnez znajduje się również w zielonych warzywach liściastych, niektórych rybach (łosoś, halibut), gorzkiej czekoladzie i kakao. Jakie są objawy niedoborów magnezu? Łatwo rozpoznać, że w organizmie brakuje magnezu. Najczęstszymi objawami są: zmęczenie, skurcze mięśni , bezsenność, problemy z koncentracją, mdłości, bóle głowy. Jeśli zauważyłaś któryś z tych objawów, to szybko sięgnij po produkt bogaty w magnez. Zobacz, jak przygotować pieczone ziemniaki z rozmarynem: Polecamy: Monika Mrozowska urodziła synka Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis. Zobacz także: Monika Mrozowska o diecie dla kobiet w ciąży