Superfood daje supersiłę na zimowe ciążowe miesiące
Pod nazwą superfood nie muszą kryć się egzotyczne produkty prosto ze sklepu ze zdrową żywnością. Superjedzenie może być bardzo zwyczajne.
Martwisz się, że twoja dieta jest mało oryginalna, że powinnaś jeść niezwykłe produkty, aby lepiej troszczyć się o siebie i dziecko. To nieprawda. Można czuć się świetnie, przygotowując dania ze składników, które dobrze znasz. Wiele z nich zasługuje na modną nazwę „superfood”, bo to nic innego, tylko naturalne produkty bogate w cenne witaminy i minerały. Które z nich warto jeść w ciąży?
Kasza jaglana
Coraz bardziej ceniony rodzaj kaszy ze względu na obecny w niej krzem – zapewnia zdrowy wygląd paznokci, skóry, włosów, utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych. Ma dużo witamin z grupy B, lecytynę, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Przyrządzony z niej kleik to jedna z naturalnych metod leczenie infekcji w ciąży, poleca się go jako lekarstwo na kaszel (łagodzi go i zmniejsza ilość śluzu).
Płatki owsiane
Najzdrowsze z płatków zbożowych, a owsianka to jedno z najlepszych dań na śniadanie. Zawiera białko i potrzebne w ciąży żelazo, kwas foliowy, magnez, potas i cynk. Jeśli uczula cię mleko krowie, z płatków przyrządzisz mleko owsiane (mocz je przez noc w wodzie, gotuj 20 minut i przecedź).
Polecamy: Owsianka na śniadanie - przepis
Siemię lniane
Nasiona lnu zawierają cenne kwasy omega-3, obfitują w witaminę E i regulujący trawienie błonnik (w ciąży jest szczególnie potrzebny). Możesz pić napar z siemienia, ale nasiona lnu są najsmaczniejsze lekko podprażone z odrobiną soli i roztarte w moździerzu.
Brokuły
Zawierają kwas foliowy, który zapobiega anemii, wadom cewy nerwowej, wpływa na wagę dziecka i chroni przed przedwczesnym porodem. Jego niedobory mogą objawiać się nadpobudliwością i kłopotami z zasypianiem.
Kiszona kapusta
Zawiera – podobnie jak niektóre jogurty – probiotyki, czyli dobre bakterie, które m.in. wzmacniają odporność i ułatwiają trawienie, pomagając leczyć uciążliwe dla przyszłej mamy zaparcia.
Pstrąg
Ryby są doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej i zdrowych tłuszczów, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. Zapewniają one prawidłowy rozwój mózgu dziecka (dieta bogata w omega-3 może wpływać na inteligencję), siatkówki oka i układu nerwowego. Oprócz ryb morskich warto jeść słodkowodnego pstrąga (żyje w czystej wodzie). Kobiecie w ciąży zaleca się dwie porcje ryby w tygodniu po ok. 100 g.
Żurawina
Pomaga chronić się przed infekcjami dróg moczowych. Jedna szklanka soku z żurawiny dziennie sprawia, że bakterie nie będą przylegać do ścian pęcherza moczowego.
Sprawdź: Co jest dozwolone, a co niedozwolone w ciąży?