Chcesz być tatą? Zadbaj o witaminę M. Nie mamy na myśli nic frywolnego!
Do ciąży trzeba się przygotować. Ale to zalecenie dotyczy nie tylko kobiet starających się o dziecko. Przyszły tata też może coś zrobić dla swojego potomstwa, np. dbając o odpowiedni poziom kwasu foliowego. Wiesz, dlaczego to takie ważne?
Witamina M to jedna z najmniej popularnych nazw kwasu foliowego, który jest również znany jako folacyna (od łac. folium – liść) lub witamina B9 (bo kwas foliowy należy do witamin z grupy B). Zazwyczaj kojarzymy ją z okresem ciąży, zapominając, że jest potrzebna na każdym etapie życia człowieka, niezależnie od jego płci. Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, że wiele osób – i kobiet, i mężczyzn cierpi na niedobór kwasu foliowego. Panie wiedzą, że muszą go suplementować. A panowie? Raczej nie. I trzeba to zmienić.
Do czego mężczyźni potrzebują kwasu foliowego?
Specjalistka w zakresie żywienia, dr inż. Katarzyna Okręglicka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego tłumaczy, że mężczyźni powinni zatroszczyć się o odpowiedni poziom kwasu foliowego, ponieważ wpływa on na stabilność naszego DNA, które przekazujemy dziecku. – W czasie, gdy staramy się o potomstwo i powinniśmy zadbać o to, aby dziecko otrzymało od taty DNA najlepszej jakości. Kwas foliowy jest witaminą, która odgrywa rolę w zaprogramowaniu zdrowia naszego potomstwa na kolejne etapy życia – i w okresie, kiedy będzie jeszcze w brzuchu mamy, czyli w życiu płodowym, oraz później po jego narodzinach – dodaje ekspertka.
Zobacz: Jak kwas foliowy wpływa na płodność?
Skąd brać kwas foliowy?
Folacynę można pozyskać z diety i warto to robić. Ponieważ nasz organizm nie jest w stanie magazynować kwasu foliowego, dlatego produkty, które go zawierają, trzeba jeść codziennie i w dużych ilościach. Z tego względu czasem konieczne jest przyjmowanie suplementu zawierającego te składnik. Ale nawet łykając tabletki, przyszły tata nie powinien czuć się zwolniony ze zdrowej diety, obfitującej w dobre źródła witaminy M, czyli:
- zielone warzywa (sałata, szpinak, kapusta, natka pietruszki, brokuły, szparagi, fasolka szparagowa, groszek).
- owoce (banany, pomarańcze)
Zobacz też: