Ciąża? Postaw na dietę bogatą w kwas foliowy – gotowy jadłospis!
Kwas foliowy (czyli witaminę B12) powinnaś przyjmować od początku ciąży. A najlepiej – już kilka miesięcy przed poczęciem. Bardzo ważna jest też dieta bogata w kwas foliowy. Podpowiadamy, jak skomponować jadłospis obfitujący w tę witaminę.
Kwas foliowy – dlaczego jest tak ważny w ciąży?
Badania naukowe potwierdzają, że niedobór kwasu foliowego ma szczególne znaczenie w okresie tuż przed ciążą i w pierwszych jej tygodniach. Sprzyja on powstawaniu wrodzonych wad cewy nerwowej u płodu (w tym tak poważnych, jak np. bezmózgowie, przepuklina układu nerwowego czy rozszczep kręgosłupa), które powstają już na przełomie 3. i 4. tygodnia ciąży. Możesz jednak znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia tego rodzaju kłopotów, regularnie przyjmując tę witaminę i mądrze się odżywiając. Preparaty kwasu foliowego w dawkach zalecanych dla kobiet w ciąży (0,4 mg), są dostępne w aptekach bez recepty. Twój ginekolog z pewnością podpowie ci odpowiedni lek.
Zobacz też, dlaczego mdłości w ciąży to dobry znak!
Dieta o dużej zawartości kwasu foliowego
Kwas foliowy występuje prawie we wszystkich produktach spożywczych, ale w bardzo różnych ilościach. Z pewnością doskonałym jego źródłem są warzywa i owoce bogate w witaminę C:
- brokuły,
- pomarańcze,
- brukselka
- te z dużą zawartością beta-karotenu, np. nasiona roślin strączkowych, szpinak.
Duże ilości kwasu foliowego znajdziesz też w drożdżach, pełnych ziarnach czy fermentowanym mleku. A oto propozycja dziennego jadłospisu, bogatego w produkty o dużej zawartości kwasu foliowego, idealnego dla przyszłych mam.
Menu bogate w kwas foliowy
I śniadanie
Mleko z muesli z orzechami
Kanapka z chleba żytniego razowego z polędwicą i sałatą
Sok pomarańczowy
II śniadanie
Banan
Kefir
Obiad
Zupa fasolowa z grzankami
Duszone mięso z indyka
Kasza gryczana
Szpinak
Kolacja
Sałatka z kurczaka z brokułami, papryką, sałatą, kukurydzą i sosem jogurtowym
Chleb żytni razowy
Herbata