Reklama

Rosół na przeziębienie to stary sposób na infekcje stosowany jeszcze przez nasze babcie. Zwykle tego typu domowe sposoby są traktowane przez naukowców i lekarzy z przymrużeniem oka, ale akurat ten został przez nich wnikliwie przebadany. Okazało się, że rosół faktycznie ma właściwości, które mogą przyspieszać leczenie grypy i przeziębień - ale ważne jest mięso, na którym go przygotujemy!

Reklama

Spis treści:

  1. Czy rosół pomaga na przeziębienie?
  2. Jaki rosół na przeziębienie?
  3. Dlaczego rosół jest dobry na przeziębienie?
  4. Rosół na przeziębienie z imbirem i czosnkiem
  5. Przepisy na rosół na przeziębienie

Czy rosół pomaga na przeziębienie?

Naukowcy z University of Nebraska sprawdzili, że pacjenci z przeziębieniem i grypą, którzy jedli rosół, szybciej dochodzili do zdrowia niż ci, którzy go nie jedli. Lepiej się czuli i mniej dokuczliwe były dla nich takie objawy przeziębienia jak katar i kaszel.

„Wiele domowych sposób na przeziębienie czasem pomaga, ale nie ma żadnych badań, które to potwierdzają. Co do rosołu, to sam kiedyś podchodziłem do tego sceptycznie, dopóki nie przeczytałem wyników badań. Okazuje się, że rzeczywiście rosół pomaga zwalczać objawy przeziębienia i grypy, poprawia też funkcjonowanie śluzówki nosa” - mówi dr Ernest Kuchar, lekarz pediatra.

Jaki rosół na przeziębienie?

Okazało się, że najlepiej na przeziębienie działa rosół z kury (kurczaka) lub z indyka. Mięso kurczaka i indyka zawiera dużo białka, które jest bardzo potrzebne w czasie infekcji. W trakcie gotowania rosołu uwalnia się do niego cysteina. Przyspiesza ona odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach i płucach wydzieliny.

Dlaczego rosół jest dobry na przeziębienie?

Ciepły rosół rozgrzewa, jest skutecznym środkiem napotnym. I znakomitą inhalacją: dzięki temu rozrzedza się wydzielina kataralna. Ważne w wychodzeniu z przeziębienia są też witaminy, które przechodzą do rosołu z warzyw, takich jak marchew, pietruszka, por, seler, cebula.

Rosół na przeziębienie z imbirem i czosnkiem

Ważnymi składnikami rosołu dobrego na przeziębienie są warzywa: marchew, pietruszka, por, seler, cebula. Można też dodać ząbek czosnku oraz kawałek imbiru, które mają doskonałe właściwości zwalczające infekcje. Po ugotowaniu dobrze jest dodać także bogatą w witaminy, posiekaną zieloną pietruszkę.

Przepisy na rosół na przeziębienie

Zapoznaj się z naszymi przepisami na różne rodzaje rosołów na przeziębienie!

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama