Mangan – dzienne zapotrzebowanie

Kobiety w ciąży powinny przyjmować 2,0 mg manganu dziennie, natomiast kobiety karmiące piersią – 2,6 mg. Ten pierwiastek najistotniejszy jest w I trymestrze ciąży, gdy rozwija się słuch oraz organy wewnętrzne dziecka.
Ważne! Wchłanianie manganu zmniejszają: żelazo, wapń, cynk, potas i magnez, witamina C, witamina B1 i B6, błonnik oraz fityniany. Natomiast nadmiar manganu utrudnia wchłanianie żelaza.

Reklama

Warto przeczytać: Jaką rolę w organizmie odgrywa błonnik?

Jaką rolę w organizmie pełni mangan?

Mangan jest niezbędny do wytworzenia estrogenu, czyli żeńskiego hormonu płciowego. Hormon ten odpowiada za regulację cyklu miesiączkowego, popęd płciowy kobiet oraz za rozwój cech płciowych. Pierwiastek ten jest również składnikiem enzymów niezbędnych do syntezy białek, dopaminy (neuroprzekaźnika wpływającego na nastrój i wzmacniającego popęd płciowy), kwasów tłuszczowych, czerwonych krwinek. Uczestniczy w przemianach cholesterolu, metabolizmie węglowodanów. Jest niezbędnym elementem budowy kości, wpływa na pracę układu nerwowego oraz rozrodczego.

Zobacz także

Z czym się wiąże niedobór manganu?

Niedobór manganu może przyczyniać się zmniejszenia płodności, a także do zaburzeń metabolizmu. Z powodu braku tego pierwiastka dochodzi do nieprawidłowej mineralizacji kości, podniesienia stężenia cholesterolu we krwi, zmian skórnych (sucha i popękana skóra), opóźnień wzrostu, pogorszenia słuchu. Niedobór magnezu może też prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układów: rozrodczego, nerwowego, krążenia, oddychania. Może również pojawić się niedokrwistość.

Z czym się wiąże nadmiar manganu?

Nadmiar manganu występuje bardzo rzadko i nie można go przedawkować z pożywienia. Jeśli jednak się pojawi, może prowadzić do zaburzeń psychicznych, neurologicznych. Może również zaburzać przyswajanie fosforu i żelaza, zwiększyć ilość wapnia we krwi. Nadmiar manganu może również prowadzić do zmian w DNA.

Polecamy: Co powinna jeść wegetarianka w ciąży?

W jakich produktach jest dużo manganu?

Najlepszym źródłem manganu są: herbata – zielona i czarna (jedna szklanka tego napoju dostarcza około 1,3 mg tego pierwiastka), nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryż, warzywa liściaste (np. kapusta), otręby pszenne, orzechy.
Wróć do talerza

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama