
Spis treści:
- Dieta wegetariańska w ciąży
- Wegetarianizm w ciąży – bilansowanie jadłospisu
- Dieta wegetariańska w ciąży – przepisy
- Dieta roślinna w ciąży a białko, żelazo i cynk
- Wegetarianka w ciąży – mleko i jego zamienniki
- Jakie warzywa i owoce jeść na diecie wegetariańskiej w ciąży?
- Produkty zbożowe w diecie ciężarnej wegetarianki
- Kwasy tłuszczowe omega-3 a ciąża wegetarianki
- Dieta wegetariańska w ciąży - witamina B12
- Dieta wegetariańska w ciąży - jakie witaminy i minerały należy suplementować?
Dieta wegetariańska w ciąży
Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej źle zbilansowana dieta może prowadzić do poważnych niedoborów pokarmowych i osłabienia organizmu – jednak typ jadłospisu (mięsny/wegetariański/wegański) nie ma na to wpływu.
Eksperci alarmują jednak, że w okresie ciąży i karmienia znacznie zwiększa się ryzyko deficytu witamin i składników mineralnych. Źle zbilansowana dieta ciężarnej przeważnie przynosi efekty w postaci deficytów żelaza, wapnia, witaminy D, witaminy B12, selenu, cynku, jodu oraz kwasów omega 3 (EPA i DHA).
Zdaniem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego dobrze skomponowane diety wegetariańskie, a także wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu lub też leczeniu niektórych schorzeń. Według stowarzyszenia są one odpowiednie na wszystkich etapach życia, także w trakcie ciąży czy podczas laktacji oraz na etapach niemowlęctwa i wczesnego dzieciństwa.
Wegetarianizm w ciąży – bilansowanie jadłospisu
Dieta wegetariańska w ciąży powinna zawierać produkty zbożowe, dużo warzyw (w tym ciemnozielone warzywa liściaste) i owoców bogatych w witaminę C. W każdym posiłku muszą znaleźć się produkty bogate żelazo, a także w wapń (mleko i jego zamienniki). Białka dostarczą rośliny strączkowe, np. fasola lub soczewica. Jadłospis dietetyczny w ciąży warto wzbogacić w orzechy i nasiona, żeby zwiększyć ilość witaminy E i minerałów. Zwracaj uwagę na ważne składniki odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12 oraz witaminę D3.
Poniżej w tabeli znajdziesz wytyczne, ile porcji różnorakich grup produktów powinna obejmować dieta wegetarianki w ciąży:

Aby kontrolować, czy dieta dostarcza prawidłową liczbę kalorii, dobrze jest ważyć się raz w tygodniu. Przyrost masy ciała w czasie ciąży jest ważnym wskaźnikiem jej przebiegu. Ile ciężarna powinna przybrać na wadze? Zalecenia w przypadku większości pań, które na początku ciąży miały prawidłową masę ciała, mówią o przyroście wynoszącym od 11,5 do 16 kilogramów. Poniżej tabela zalecanego przyrostu wagi w okresie ciąży w różnych sytuacjach.

Jak uzupełnić zapotrzebowanie kaloryczne wartościowymi produktami w diecie wegetariańskiej w ciąży? W pierwszym trymestrze można dołączyć do codziennego jadłospisu np. szklankę mleka sojowego albo kromkę pełnoziarnistego chleba, które dostarczają około 100 kalorii. W kolejnych miesiącach ciąży – wzbogać menu o miseczkę płatków śniadaniowych (z mlekiem) bądź muffinkę z owocami – około 300.
Dieta wegetariańska w ciąży: przepisy
Szukasz inspiracji na zrównoważone wegetariańskie posiłki w trakcie ciąży? Sięgnij po garść kulinarnych pomysłów i wypróbuj nasze przepisy rekomendowane dla kobiet ciężarnych oraz dzieci. Znajdziesz wśród nich dania takie jak:Wegetarianizm w ciąży: białko, żelazo i cynk
- Białko: zalecane dzienne spożycie białka wzrasta o 25 gramów w okresie ciąży. Oznacza to średni wzrost z 46 do 71 gramów dziennie. Wegetarianki odżywiające się głównie niskoprzetworzonymi produktami roślinnymi (niewielkie ilości tofu, mleka sojowego i „mięs wegetariańskich”) powinny dodać do swojego dziennego jadłospisu jeszcze 10% tych produktów, aby uwzględnić obniżoną przyswajalność białka z produktów nieprzetworzonych. Daje to około 78 gramów białka dziennie.
- Żelazo: zalecane dzienne spożycie żelaza w ciąży dla wegetarianek w ciąży wzrasta do 48,6 miligrama. Bardzo trudno jest dostarczyć taką ilość żelaza w jakiejkolwiek diecie (nawet mięsnej), dlatego ciężarnym wegetariankom, podobnie jak wszystkim kobietom w ciąży, zaleca się przyjmowanie tego pierwiastka w postaci suplementów. Przyjmowanie tego typu preparatów zawsze powinno być konsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę.
- Cynk: zalecane dzienne spożycie cynku w czasie ciąży wzrasta do 11 miligramów. Wegetarianki mogą potrzebować zwiększenia spożycia cynku aż o 50%, jeżeli przyjmują duże ilości jego inhibitorów, takich jak fityniany i wapń. Chociaż suplementacji cynku w okresie ciąży nie zaleca się rutynowo, to w przypadku weganek rozsądnie jest wybrać taki preparat dla kobiet ciężarnych, który zawiera około 15 miligramów tego minerału. Taki suplement powinien zawierać także 2 miligramy miedzi, ponieważ cynk może zmniejszać jej przyswajalność.
- 125 mililitrów (1/2 szklanki) tofu, 250 mililitrów (1 szklanka) mleka sojowego oraz 250 mililitrów (1 szklanka) fasoli,
- 45 mililitrów (3 łyżki) masła migdałowego, dwa wegetariańskie hamburgery i 250 mililitrów (1 szklanka) zupy grochowej,
- 60 mililitrów (1/4 szklanki) orzechów nerkowca, 250 mililitrów (1 szklanka) fasoli czarnej i 125 mililitrów (1/4 szklanki) tempeh,
- dwa jaja, trzy plastry wegetariańskiego bekonu, 250 mililitrów (1 szklanka) mleka sojowego i 60 mililitrów (1/4 szklanki) nasion dyni.

Wegetarianka w ciąży: mleko i jego zamienniki
- 45 mililitrów (3 łyżki) masła migdałowego, 15 mililitrów (1 łyżka) melasy z trzciny cukrowej, 125 mililitrów (1/2 szklanki) tofu wzbogaconego wapniem i 500 mililitrów (2 szklanki) wzbogaconego mleka krowiego lub jego zamiennika (osiem porcji);
- 250 mililitrów (1 szklanka) wzbogaconego wapniem mleka krowiego lub jego zamiennika, 250 mililitrów (1 szklanka) jogurtu, 250 mililitrów (1 szklanka) chińskich warzyw zielonych i 60 mililitrów (1/4 szklanki) migdałów (sześć porcji);
- 250 mililitrów (1 szklanka) gotowanego na parze jarmużu, 250 mililitrów (1 szklanka) fasolki w sosie pomidorowym, pięć fig, 250 mililitrów (1 szklanka) wzbogaconego mleka krowiego lub jego zamiennika i 250 mililitrów (1 szklanka) wzbogaconego wapniem soku pomarańczowego (siedem porcji);
- 250 mililitrów (1 szklanka) brokułów, 250 mililitrów (1 szklanka) czarnej fasoli turtle, 60 mililitrów (1/4 szklanki) wodorostów hijiki, 21 gramów sera żółtego i 250 mililitrów (1 szklanka) wzbogaconego wapniem soku pomarańczowego (sześć porcji).
Suplementy wapnia w ciąży przy diecie wegetariańskiej
Jeśli potrzebujesz suplementu tego pierwiastka, wybierz taki, który dostarcza około 500 miligramów dziennie. Absorpcja będzie lepsza, jeśli rozłożysz to na dwie dawki przyjmowane o rożnych porach dnia. Suplementy wapnia najlepiej jest przyjmować między posiłkami – nie należy ich brać równocześnie z suplementami żelaza, ponieważ wapń może zakłócić wchłanianie żelaza oraz cynku.
Zapotrzebowanie na witaminy w diecie wegetariańskiej w ciąży
- Witamina A: zapotrzebowanie wzrasta o niecałe 10% w okresie ciąży. Większość tej witaminy w diecie pochodzi z pomarańczowych i ciemnożółtych warzyw i owoców, a także zielonych warzyw liściastych.
- Witamina C: zapotrzebowanie wzrasta o 12% w okresie ciąży. Dodatkowe ilości witaminy C mogą być łatwo pozyskane przy spożyciu zalecanej liczby porcji warzyw i owoców. Szczególnie bogatymi źródłami tej witaminy są owoce cytrusowe, truskawki, owoce tropikalne, brokuły, brukselka, szpinak i papryka.
-
Witamina D pomaga w absorpcji wapnia. Chociaż zapotrzebowanie na witaminę D3 nie wzrasta w okresie ciąży, to jest ona niezbędna dla zdrowia kości zarówno matki, jak i dziecka. Większość preparatów witaminowych dla ciężarnych zawiera wystarczającą ilość witaminy D. Możemy ją częściowo także uzyskać z promieniowania słonecznego i ryb morskich. Niedobory witaminy D w ciąży są groźne dla dziecka.
- Kwas foliowy: dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy (inaczej folian) wzrasta do 600 mikrogramów w okresie ciąży. Ważne! Kwas foliowy jest formą witaminy występującą w żywności wzbogaconej, natomiast folian jest formą występującą naturalnie w pożywieniu. Te dwa określenia są często używane zamiennie. Ten związek odgrywa szczególnie ważną rolę przed poczęciem i w początkowej fazie ciąży, ponieważ zmniejsza o co najmniej 50% ryzyko uszkodzenia cewy nerwowej, w tym wystąpienia rozszczepu kręgosłupa czy bezmózgowia. Z tego powodu zaleca się, by kobiety w wieku rozrodczym przyjmowały przynajmniej 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie z żywności wzbogaconej lub w formie suplementu diety. Należy pamiętać, że zażywanie dużych dawek folianu może maskować niedobory witaminy B12.

Produkty zbożowe w diecie ciężarnej wegetarianki
Kwasy tłuszczowe omega-3 a ciąża wegetarianki
Jednak taka możliwość istnieje od niedawna, więc ilość DHA w dietach wegetariańskich, a szczególnie wegańskich, była zwykle bardzo niska. Laktoowowegetarianie mogą pozyskać DHA z jaj.
- 10 mililitrów (2 łyżeczki) oleju lnianego,
- 15 mililitrów (1 łyżka) oleju z konopi i 45 mililitrów (3 łyżki) orzechów włoskich,
- 22 mililitrów (1,5 łyżki) mielonego siemienia lnianego i 20 mililitrów (4 łyżeczki) oleju z rzepaku Canola.
Dieta wegetariańska w ciąży – witamina B12
Poziom witaminy B12 u niemowląt jest w większym stopniu zależny od aktualnego spożycia tego składnika przez matkę niż od rezerw tej witaminy w jej organizmie. Dlatego też tak ważne jest włączenie do codziennej diety odpowiedniego źródła witaminy B12. Ostatnie badania pokazały, iż wysoki poziom homocysteiny spowodowany niedostateczną ilością witaminy B12 w okresie ciąży może zwiększyć ryzyko wad cewy nerwowej u dzieci.
Dieta wegetariańska w ciąży – suplementy
Suplementy pojedynczych składników mogą działać toksycznie na rozwijające się dziecko, dlatego, o ile nie ma innych wskazań medycznych, najlepiej jest ich unikać. Należy tu wspomnieć o trzech ważnych wyjątkach od tej zasady dotyczącej pojedynczej suplementacji – są to: wapń, witamina B12 i niezbędne kwasy tłuszczowe (szczegolnie DHA).
Artykuł powstał na podstawie książki „Zostać wegetarianinem” Vesanto Meliny i Brendy Davis (Wydawnictwo Harmonia Universalis, Gdańsk 2013). Publikacja za zgodą wydawcy.
Zobacz też: